Културната институция с плакета на президента „Св. св. Кирил и Методий“

„Празници като днешния се случват, за да ни покажат колко е важно читалището с неговия дух, позволил ни да оцелеем във времето. Приемете моето признание – към творците, гостите, общинското ръководство, за всичко, което правите за опазване на родното културно наследство и пренасянето му в бъдещето! Вярвам, че и с помощта на държавата ви предстоят още много хубави дни и години и още много прекрасни спектакли като днешния, в които да показвате невероятните картини от Троянския край и цяла България.“

Това каза снощи на празника за 150-годишнината на Народно читалище „Наука – 1870 г.“ в Троян областният управител Виктор Стойчев. Спектакълът показа редуващи се картини от България – чрез прекрасните изпълнения на формациите на читалището пътуващ троянец обиколи всички фолклорни области на страната, но накрая се завърна в сърцето на Балкана, осъзнавайки, че камъкът си тежи на мястото. А част от сърцето на Балкана е читалище „Наука“, изтъкна кметът на община Троян Донка Михайлова, която съобщи, че културната институция е удостоена със златния герб на Троян за юбилея. Секретарят на президента на България по образование, духовност и култура Пламен Славов обяви решението на Румен Радев за присъждане на плакета на държавния глава „Св. св. Кирил и Методий“ на читалището за значимия му принос към българската културно-просветна традиция.

Този културен продукт заслужава да се види в цяла България, посочи народният представител Искрен Арабаджиев. Дните ни са смислени, когато ги изпълваме с култура и фолклор, допълни той.

За достолепната годишнина читалището получи много цветя и поздравителни адреси и бурните аплодисменти на пълната зала.

Сред гостите на празника бе още зам. областният управител Росен Веселинов.