kazarma17061400Павлин Иванов

Минчо Казанджиев: Надали следващият програмен период ще стигне за да се реализират всички неща, които искаме, поради ограниченията на средствата.

Областният управител Милко Недялков съобщи, че вчера сутринта, комисия от Областна администрация е приела и трите терена на Казармата в Ловеч. Въпреки многото опасения, че ще бъдат предоставени само два или само един от трите парцела, които са били разделени при предишното правителство, сега решението е, че се предоставят под разпореждането на Областният управите, докато процедурата, макар и формална, приключи с решение на Министерски съвет.

Първият имот (долната част на Казармата) от над 22 000 кв.м. е застроен с 25 сгради, с общо застроена площ на сградите 2504 кв.м. и изградени 12 съоръжения. Общата стойност на сградите е 2.633 млн. лева., а на съоръженията 545 000 лева.

Вторият имот от 24 786 кв.м. с 15 застроени сгради на него. Общата застроена площ е 9774 кв.м.. Има изградени и 12 съоръжения. Стойността на обектите е 2 696 млн. лева и 483 000 лева са съоръженията. Това е имота, на който се намира същинската Казарма, обясни Недялков.

kazarma17061413Третият имот е с площ 15 459 кв.м., застроени 6 сгради и 11 съоръжения. Сградите са на стойност 55 569 лева, 325 000 лева са съоръженията. Това всъщност е имота, който е бил даден за кратко на Кауфланд, но сделката е била развалена.

Според Недялков, Областната администрация е положила голям труд, за което той изказа благодарност.

Целият имот ще бъде в разпореждане на Ловеч и ловчалии, така, както е искал инициативния комитет, който над година е писал писма с предложения. Казармата трябва да се превърне в парк и място за отдих.

Първата решителна стъпка е направена, заяви Милко Недялков. Това обещах още първите дни и го изпълних. Със съдействието на кмета Казанджиев и председателя на Общински съвет успяхме да обърнем държавническата воля, а не както беше преди 4 години, когато беше отказано на Община Ловеч да получи имота.

Имам голямото желание със съдействието на всички местни медии, на активното гражданско общество, да се започне обсъждане предназначението на този имот, каза Областният управител. Като Областен управител така разбирам общността да се произнесе. Това трябва да е мнението на общността, а не нещо казано по партийни централи.

kazarma17061424Недялков се надява скоро да бъде завършена процедурата, дори и при служебното правителство, като декларира, че няма да спре да работи по темата.

Остават още две решителни стъпки, обясни Областният управител. Това са съгласуване между МО и МРР, и изготвяне на проект за решение на Министерски съвет. Тяхното времетраене е около месец, месец и половина. За МО остава една малка част от Казармата, тя е публична държавна собственост и все още няма възможност да бъде поискана. В момента се договаря СКОРС или досегашната фирма ще охраняват обекта.

Според Недялков е важно обекта да бъде изпълнен в пълен синхрон с Интегрираният план на Ловеч, където е имало участие на много граждани и НПО.

Кмета на община Ловеч благодари на Областният управител за работата му по връщането на Казармата. Казанджиев припомни, че преди 7-8 години с решение на Общински съвет Казармата е била поискана за първи път, а самото искане е вървяло през мандата на три правителства.

През време на управлението на тройната коалиция, не е бил даден никакъв отговор – пълен пас, обясни кмета. При правителството на ГЕРБ е имало отказ, като министъра на отбраната е разрешил, но тогавашният Областен управител Николай Нанков е отказал, защото е имал съмнения, че имота ще бъде продаден.

Сега, след много усилия от всички страни Казармата ще бъде върната. Едно от изискванията на днешният министър на отбраната е било, този имот, по никакъв начин да не придобива частен характер. Това няма как да стане според кмета, защото по линия на ЗУТ терена е отреден за обществено ползване.

Кмета Казанджиев обясни, че за да се превърне Казармата в това, което очаква, са необходими много средства, а това зависи от възможностите на Оперативните програми.

Мисля, че дори следващият програмен период надали ще стигне, поради ограниченията на средствата, за да бъдат реализирани всички неща, смята Минчо Казанджиев.

10 коментара

  1. “Областният управител Милко Недялков съобщи, че вчера сутринта, комисия от Областна администрация е приела и трите терена на Казармата в Ловеч. Въпреки многото опасения, че ще бъдат предоставени само два или само един от трите парцела, които са били разделени при предишното правителство, сега решението е, че се предоставят под разпореждането на Областният управите, докато процедурата, макар и формална, приключи с решение на Министерски съвет.”

    ха, ха ,ха. върнал и трите терена на казармата, но “за МО остава една малка част от Казармата, тя е публична държавна собственост и все още няма възможност да бъде поискана.”

    Малка, малка, колко малка част е останала държавна?

  2. Кмет и Областен много ухилени и доволни изглеждат. Така де..Другарите стоят рамо до рамо в трудни и весели мигове…

  3. Хайде да не сме все анти настроени! Един парк в средата на града би бил нещо чудесно! За какво са на града още магазини-то и в съществуващите няма кой да пазарува!

    1. Не сме все анти настроени. Големият въпрос е кой ще се разхожда в този парк, като няма и кой да пазарува в магазините и кой ще осигурява средствата за поддържането му. Или това няма значение?! Ще го направим, за да откраднем едни пари, а после ще запустее в центъра на града, както всичко тук. Сега обаче пустее заключен, а тогава ще пустее отключен, за да може по-лесно да се превърне в голяма язва, за която отново ще харчим пари да я оправяме. Не паркове, а хора му трябват на този град, а те си заминаха и никога няма да се върнат!

  4. Николай Нанков: Урболешката пръснаха половин милиард за нищо!…Нанков подчерта едно специално качество на управляващите. „Те са много добри в трикове и машинации и при тях никога „совите не са това, което са”.

    http://nglas.wordpress.com/2014/06/17/%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0/

    1. Да, верни думи, но ‘специалното качество на управляващите’ се отнася и за самия него /като твърди това,вероятно е имал предвид себе си/, и за другата скоропостижно управлявала персона от Герб. Благодарение само на партийната мантия и те, двамата нахендрени ‘избраници’ бяха толкова добри в триковете и машинациите.
      И ПРОДЪЛЖАВАТ!
      Писна ми от тези 3-торазрядни каскадьори!

  5. Василев, много си прав и цял град го знае! Ама да се радва толкова областният управител, вероятно и той ще намаже нещо. С една дума – ще се разпределят едни порции, че да има за внуци и правнуци. Едно е сигурно – накрая нито парк ще има, нито нещо подобно на Докторската градинка ще има, нито туристи ще има, нито музейни сбирки ще има, нито туристи ще има. И така докато си отиде и последният жител на града!

  6. Ще е много голяма грешка ако това се случи!Минчо the pussy ще си направи голямата далавера и до там!

Comments are closed.