Положително становище по искането на община Ловеч към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за възстановяване на парите за източването на амоняка от „Мелта-90“ изпрати днес областният управител. Това е непредвиден разход, направен от общината за източване, извозване на всички налични количества течен амоняк от предприятието и обезопасяване на хладилната инсталация за сваляне от отчет.

Становището на инж. Светослав Славчев е изпратено до председателя на Междуведомствената комисия Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.

Спирането от експлоатация на съоръженията с повишена опасност в предприятието, обгазяващо Ловеч, бе възложено от Районната прокуратура. Източването, транспортирането и разтоварването на амоняка извърши на 6 и 7 октомври фирма от Хасково, инсталацията е обезопасена и на този етап не може да се използва.

Проблемът с изтичащ амоняк тормозеше Ловеч от май, оттогава са и четири заповеди за спиране, издадени от Регионален отдел “Инспекция за държавен технически надзор” – Северозападна България, които са все още в сила, на собственика са съставени осем акта за административно нарушение, връчени са покани за съставяне на още четири. Направените разходи за разрешаване на проблема с амоняка ще бъдат потърсени впоследствие от собственика на предприятието, заяви областният управител, с чиято лична намеса се стигна до добрата развръзка.

Експлоатация на амонячната станция може да бъде разрешена чак когато се изпълнят предписаните мерки.