Областният управител Виктор Стойчев взе участие във форум „Привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините”, проведен вчера в София Тех Парк. Форумът беше организиран от Българската агенция за инвестиции и Министерството на иновациите и растежа за представители на общините, кметове и областни управители.

Целта на събитието бе да предостави информация на общините относно привличането на инвеститори и възможностите за финансиране с цел развитие на регионите. Лектори бяха г-жа Мила Ненова – изпълнителен директор на БАИ, г-н Пламен Панчев – изпълнителен директор на Тракия Индустриална зона, г-н Иван Церовски – изпълнителен директор на Българската банка за развитие, г-н Радослав Ризов – директор на Дирекция в МИР и г-жа Дочка Василева – ръководител във Фонда на фондовете. Приветствие към участниците поднесе и г-жа Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа.

Всички те споделиха своя опит в привличане на чуждестранни инвеститори, представиха успешни практики на сътрудничество с общини и индустриални зони и споделиха работещи подходи за насърчаване на иновациите и инвестициите в различни сектори на икономиката. Интерес предизвика новия продукт на ББР за финансиране на земеделски производители с до 5 милиона лева, нещо което не е било в полето на действие на банката. Споделиха се и данни за предстоящо финансиране чрез Фонда на фондовете на проекти във В и К сектора, но само в 22-те области с консолидирани оператори. Ловеч не е сред тях, поради наличието на две В и К дружества на наша територия – в Ловеч и Троян.

Предстои да бъде актуализирана и качената на сайта на БАИ информация от общините и държавата за терени, подходящи за инвеститори. Преди седмица, областният управител Виктор Стойчев изиска подобна актуализирана справка от общините именно с цел презентиране пред потенциални инвеститори.

След приключване на форума,  беше дадена възможност за посещение и представяне на възможностите на суперкомпютъра Discoverer, разположен в специална сграда на София Тех Парк.