Драматичен театър –Ловеч, изказва своите най-дълбоки и искрени съболезнования на нашия колега Йосиф Сърчаджиев по повод кончината на неговата съпруга – сценарист и драматург Райна Томова-Сърчаджиева. Тя беше неизменен и верен спътник, както и пръв помощник в постановките, с които двамата обогатиха репертоара на нашия театър. Нека споменем заглавия като „Ако няма хубост…“  и „Слуга на двама господари“, както и по-ранните „Опечалена фамилия“ , „Рогоносци“ и др.

В такива моменти е много трудно да се намерят думи за утеха, но нека плодовете на тяхната съвместна работа още дълго време обогатяват зрителите.

Райна Томова е родена в Стара Загора. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност „Актьорско майсторство“ Като драматург работи в десетки театрални постановки в страната, включително в Ловеч. Освен това е режисьор на филма „Помен” (1979) и сценарист на „Завръщане” (1983), „Трудни деца” (1982), „Адаптация” (1981), „Помен” (1979), „Дубльорът” (1974) и др. С Йосиф Сърчаджиев имат две деца – Ана и Пролетсин.

Драматичен театър –Ловеч