Осем монумента на територията на община Ябланица одобри за вписване в областния регистър областната комисия „Военни паметници“ на заседание днес. Съгласуването за вписване и картотекиране бе направено по предложение на кмета на Ябланица инж. Найден Найденов.

С паметниците признателните поколения са увековечили паметта на повече от 260 свои земляци, загинали във войните за национално обединение. Всичките те са издигнати някога с доброволен труд. В момента шест са в добро състояние, два в лошо.

Паметниците са в гр. Ябланица и селата Орешене, Малък извор, Брестница, Голяма Брестница, Златна Панега и Батулци. Там в деня на националния ни празник се поднасят венци и цветя в знак на почит към саможертвата на героите.

Идентифициран е още един войнишки паметник в община Ябланица – в с. Добревци, той е в лошо състояние, надписите не се четат и не е ясно на кого е посветен, затова на този етап не може да бъде картотекиран. Предстои търсене на информация и преместване, тъй като мястото, в което се намира, е хоспис за възрастни хора.