На 26 февруари 2023 г. за 18-ти пореден път Читалище „Наука – 1870 г.“ и Община Троян организират общоградско карнавално празненство „Сирни заговезни“ в Троян. Празникът има за цел да съхрани автентичните местни традиции и да събере заедно жителите и гостите на града.

В 15:30 ч. участниците в карнавалното шествие са поканени в кабинета на кмета на Общината на кметска баница и вино и след взаимно искане нa прошка, с хора и закачки ще се отправят към поляната пред бл. „Капинчо“.Около 16:30 ч. ритуално ще бъде запален огъня от кмета на Троян г-жа Донка Михайлова и д-р Виолета Койновска – председател на Читалището, Йеромонах Стефан от Троянската Света обител ще запознае присъстващите със смисъла на празника. Събитието ще продължи с възстановка на обичаите: „Искане на прошка“, „Амкане“ и специфичното за района въртене на уруглювици и прескачане на огън, както и състезание по дърпане на въже.

За доброто настроение на гостите е подсигурена богата фолклорна програма с участието на народната певица Боряна Карпузова с оркестър „Щуро маке“. Празничен курбан ще приготви г-н Иван Макариев, собственик на фирма „Дим такси“ ЕООД, а вкусни изделия ще предлагат от Института по планинско животновъдство и земеделие и „Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД.

Заповядайте, за да отпразнуваме заедно този български празник!