kmet1905141Днес Ловеч си има млад кмет за един ден. Инициативата се реализира от Общинския ученически съвет и сдружение „Екомисия 21 век” – Ловеч, с финансовата подкрепа на община Ловеч. Провежда се по повод Европейската седмица за младежка активност.

В кампанията участваха ученици от основните и средните училища от община Ловеч. В конкурс на 15 май бяха излъчени младежите, които управляват днес общината за един ден.

Младият кмет на Ловеч днес е Мария Бешева. Тя седна в стола на кмета Минчо Казанджиев и управлява общината за един ден. Мария е единайсетокласничка в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“.

В ролята на зам.–кмета Пламен Петков влезе деветокласничката София Цветанова от Гимназията за чужди езици, връстничката й Светла Данова от Природоматематическата гимназия, председател на Общинския ученически съвет, пое щафетата от зам.-кмета Младен Младенов. Осмокласникът от СОУ „Св. Климент Охридски“ Владимир Веселинов се захвана с работата на зам.-кмета Ертан Хасан. Мястото на секретаря на общината Соня Христова зае Теодора Кънева, деветокласничка от Гимназията за чужди езици. Председател на общинския съвет за един ден стана Марин Маринов, единайсетокласник от Гимназията за чужди езици, председател на ученическия парламент там. На заседание на постоянната комисия на общинския съвет по образование, култура, младежта и децата влезе деветокласничката от Гимназията за чужди езици Ивана Илчева в качеството си на неин председател.

kmet1905144В първия си работен ден младият кмет научи за работата на градоначалника лично от Минчо Казанджиев. Той запозна Мария с ролята на кмета и екипа му в местното самоуправление. Първият проблем, с чието разрешение двамата се заеха заедно, бяха наводнените дворове и къщи в Дойренци от последните проливни дъждове. Казанджиев и „колежката“ му разпоредиха незабавна проверка на състоянието и доклад, за да се търси решение на проблема. Мария сподели, че сериозен проблем на Ловеч са бездомните кучета и че в първата си заповед като кмет би наредила изграждане на Регионален приют за бездомни животни.

Младите управленци на Ловеч очертаха като приоритет за местната власт още рехабилитацията на парка „Стратеш“, асфалтирането на улиците, поддържането на историческите паметници, създаване на места за забавления на младите хора.

Всички те заявиха след края на работния си ден, че дейността на кмета и екипа му е изключително отговорна и интересна. Те призоваха повечето отговорни ученици да минат през тези позиции, за да видят ангажиментите на местната власт. Защото, както каза Владимир, „един ден ние може да управляваме страната и трябва да сме наясно“.

Мислещи млади хора, които имат идеи и навлизат бързо в проблематиката. Така кметът Казанджиев коментира днешните си работни отношения с екипа, сменил неговия за ден. Той благодари на сдружение „Екомисия 21 век“ за активността в привличането на младите хора в обществения живот на общината.

Накрая всички участници в инициативата „Млад кмет за един ден“ получиха подаръци от кмета на общината и от сдружение „Екомисия 21 век“.

6 коментара

  1. Опрaвете плочките по центърa и пaрк стрaтеш!

  2. Опрaвете плочките по центърa и пaрк стрaтеш!

  3. Идеята беше младите граждани да се запознаят с работата и отговорностите на местната власт, а не да правим реформи и промени. А и дори да имах наистина тази възможност защо да подражавам на масата от политици, мислещи си, че всичко започва от тяхното управление 😉

    1. Мария, това, което се случва в общината и тези хора наричат управление, го забрави по най-бързия начин. Дано даде господ някога този град и цялата ни държава да управлявате като истински честни и морални стопани. Хуните-мародери все някога ще си отидат, нищо на този свят не е вечно. Успех!

  4. А новият кмет нямаше ли правомощията да махне стария?

Comments are closed.