Нова паралелка с профил „Сигурност“ бе открита за първи път на 15 септември в СУ „Тодор Кирков“ в Ловеч. В нея 26 ученици след седми клас ще се подготвят да влязат в системата за сигурност на МВР.

По този повод в Ловеч беше заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, който пожела „На добър час“ на учениците.

Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов прочете поздравителен адрес от името на кмета Корнелия Маринова. В него се посочва защо тази учебна година е по-различна? „Защото на първо място поставяме здравето и сигурността на учениците и учителите. Затова обръщам внимание на три изключително важни думи, които започват с буквата Д – дисциплина, дезинфекция и дистанция. Трябва да имаме и готовност при необходимост да учим дистанционно. Знаем, че е трудно. Но здравето е най-важно. Затова ви желая духовни сили и упоритост, за да преодолеем заедно трудностите и предизвикателствата на новото време. Пожелавам на всички Вас успешна нова учебна година, много късмет и здраве!“.

Подобни поздравителни адреси от кмета днес получиха всички училища и детски градини в общината.

След това Венцислав Христов подари на зам.-министъра плакет на Община Ловеч „С най-добри пожелания“.

По време на тържествената церемония в училищния двор бе подписана декларация за партньорство между директора Симеон Колев, главен инспектор Златин Михайлов и старши комисар Милен Маринов. Симеон Колев припомни, че детската полицейска академия се развива успешно в училището още от 2016 години, така че е естествено да има подобна паралелка. Тя ще работи по специален учебен план със специалност „Физическа охрана на обекта“. Професионалната паралелка ще се обучава с подкрепата на ОД на МВР Ловеч.

Ловчанският митрополит Гавриил прочете молитва за успех на всички присъстващи и най-вече на младите.

За доброто настроение се погрижи Общински духов оркестър с диригент Тотко Рогашки.

В церемонията взеха участие още Ваня Събчева, областен управител, Даниела Цанова, секретар на Община Ловеч, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов – началник РУ в Ловеч и други. След като удари първият звънец, първи в сградата влязоха първолаците, след тях новата професионална паралелка и всички останали, като мнозина от тях носеха маски.