Новата „кумичка“ на „Цветница -2021″ в Ловеч е Паулина Ивайлова Иванова, ученичка в Профилирана природо-математическата гимназия, в 12 клас. „Пожелавам на всички да са здрави, защото това е най-важното, и да са много щастливи“, пожела момичето, което е танцьорка в НЧ „Бяла Анаста – 2016 ” Ловеч. Тя получи символите на празника от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. В своето обръщения към хората кметът припомни, че вече 24 години този ритуал краси нашия град. „Той е символ на възраждащата се младост, на продължаване на рода, на вечните традиции. Нека си спомним някои от имената на кумичките от последните години – Кристина, Христина, Биляна, Цветелина, Виктория, Милена… Много са и все хубави, български имена. Днес към тях ще се присъедини още едно име и това е Паулина.“

Богослов отправи Ловчанският митрополит Гавриил, който припомни, че на днешния ден БПЦ почита тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим, а ден по-рано е извършил най-голямото чудо – възкресил Лазар. По-рано сутринта митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Сред официалните лица на празника бяха още зам.- кметовете на Ловеч Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев, както и старши комисар Дончо Манов, директор на ОД на МВР.

Пролетният празник беше отбелязан с ритуала „По вода“ на Богоявленския мост до сградата на общината. Традиционният обичай „Кумичене“ избира „кумичката“ на Цветница. Момичетата хвърлят от моста своите венчета във водата и чието венче изплува първо от другата страна, тя е „кумичката“.

Цветница за Ловеч е неповторим празник, съхранен във времето и запазил красотата си. Поради пандемията тази година празникът е без занаятчийски сергии, без разполагане на заведения за обществено хранене и фолклорни концерти на открито. За настроението на площада се погрижи Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки, водещ на събитието бе актьорът Гьорги Трайков. Празникът завърши с кръшно хоро, на което се хвана и кметът Корнелия Маринова.