Средно на обекта има между 20 и 50 работника, в зависимост от дейностите в момента

Предстои, ако позволи времето, да започне изпълнението на настилките по проекта за ремонт на центъра на Ловеч. Това съобщи Николай Стоянов, ръководител на проекта „Рехабилитация и нови пространствени решения на пешеходната зона на централна градска част“.
Дейностите включват изпълнението на замазката и след това полагане на самата бетонова настилка. Вече са доставени материалите, към момента не виждам притеснение за изпълнение на проекта, каза Николай Стоянов.
Община Ловеч и в бъдеще ще дава периодично информация за хода на ремонтните дейности.
Както е известно, подобектите по проекта са три – площад „Тодор Кирков“, пешеходната зона на улица „Търговска“, и площад „Г.М. Димитров“ пред ОББ и комплекс „Космос“.
Времето за изпълнение на СМР за пешеходната зона е 13 месеца, което означава да приключи в края на август 2018 г., ако зимният период не попречи. По-реалистично е да очакваме в края на ноември 2018 г. да приключат всички строително-монтажни работи, съобщи Николай Стоянов.
Проектът обхваща площ от пешеходния мост преди хотел „Ловеч“, пространството между Община Ловеч и Съдебна палата, обхваща целия площад „Екзарх Йосиф I“ с двата паркинга към река Осъм, пешеходната част между Сити център, Пощата, „Хесбургер“ (бивш ресторант „Ерфурт“), пешеходната зона пред Градската градина, пешеходната зона между хотел „Президиум“, пешеходната зона при комплекс „Космос“ и банка ДСК и другите банки до бул. „Александър Стамболийски“.
Ясни са цветовете на плочките, които ще бъдат използвани, както и видовете материали. Те са следните: пред хотел „Ловеч“ са бетонови плочи с размери 30 на 60 и дебелина 5 см, в три нюанса – графитено бяло, червено бяло и цвят, наречен капучино. Те ще се редуват, като ще бъдат разделени с ивица от павета 10 на 10 см с цвят антрацит.
За другото място – Градската градина, комплекс „Космос“ и площад „Г.М. Димитров“ , пак са предвидени плочи 30 на 60 см.
Останалата част от пешеходната зона ще бъде с бетонни павета 20 на 20 см, разделени с цветови ивици с по-малки павета – 10 на 10 см, с цвят – антрацит и кафяв цвят. Бетонните павета 20 на 20 см и са с цветове сив и охрид. Това е цялата информация за материалите на настилката.
Основни СМР включват:
1. Демонтаж на съществуваща настилка, който е предимно машинно. По искане на общината изпълнителят е включил и ръчен демонтаж, за да се запази максимално качеството и количество от настилката и да се използва повторно. Здравите демонтирани плочи и павета се сортират на палета и се съхраняват в двора на бившето у-ще „Дочо Пенков“. След като се приключат всички демонтажни работи и се установи точното количество, ще се използват на други места.
2. Под съществуващата настилка се демонтира замазката, която към момента е поднесла изненади като дебелина и количество. Оказва се, че на места тя стига до 35 см, което иска допълнително решение на проектанти. Демонтира са замазката, почистват се основите и се правят дренажни отвори. Старата настилка е лепена с цименто-пясъчен разтвор, върху който има замазка. Сега се предвижда бетонова настилка, тя ще бъде върху пясъчна възглавница.
3. В централната градска част имаме изпълнение на зелена система, ще бъдат посадени 25 нови дървета – пред хотел „Ловеч“, между Съдебна палата и Общината и в останалата част на пешеходната зона. Става дума за около 600 квадрата нови зелени площи.
Относно мерките за безопасност – това е грижа и отговорност на изпълнителя на СМР и на строителния надзор. Осигурява се чрез план за безопасност, изработен от проектантите. Възложителят (общината Ловеч) не носи никаква отговорност за злополуки или имуществени вреди на трети лица. Това изрично е записано в клаузите на договора, сключен с изпълнителя. До момента в Община Ловеч не са постъпили сигнали за злополуки.
За пореден път се припомня – споменатите площи в проекта представляват строителна площадка и би трябвало да се използват от гражданите с повишено внимание. Тоест – само при спешност и до определени институции и обекти. За транзитно преминаване са предвидени тротоарите на бул. „България“, тротоарите на ул. „Осъмска“ и ул. „Цар Освободител“. Изпълнителят е представил актуален линеен график за строителни работи, който към момента е без закъснение, т.е актуализиран е.
Средно на обекта има между 20 и 50 работника, в зависимост от дейностите в момента.
Има изразено недоволство от някои граждани, че е махната настилката навсякъде по терена. Това става по преценка на самия изпълнител, защото обектът е доста сложен. Има се предвид, че трябва да се започне работа по полагане на нови плочки от няколко точки. Към момента това е от хотел „Ловеч“ към Общината, от Общината на север, от ул. „Ал. Стамболийски“ на юг и на площад „Г.М.Димитров“ и комплекс „Космос“. Процесът трябва така да върви, че накрая да остане за полагане на плочки само площад „Екзарх Йосиф I“.
Поради обстоятелството, че ще в обекта се движи тежка техника, е въведен ред. Недопустимо е тежки камиони да се движат както по старата настилка, така и по новата, защото ги разрушават. Целта е максимално количество от старата настилка да остане за повторна употреба.
Полагането на новата настилка ще става на ивици по дължина на улиците –т.е. ще се изпълни първо лявата или съответно дясната част, след което останалата част. Така ще има възможност за преминаване по дължина на цялата пешеходна зона.
Припомня се, че за проекта са проведени три обществени обсъждания
Припомня се още, че Община Ловеч е възложител, има екип от ръководител, координатор СМР, счетоводител и административен сътрудник, които контролират изпълнението на целия проект. Качеството и количеството на влаганите материали се контролира от строителния надзор, а самото изпълнение като видове материали – от авторския надзор. Екипът за управление на проекта контролира целия процес.

3 коментара

  1. Кой е автор на статията? Съгласувана ли е с инж. Н.Стоянов, защото личи, че написаното няма нищо общо с изказа и знанията му? “Бисерите” , касаещи технологията на строителстовото са уникални.

  2. Ще го довършите на куков ден, освен ако мутрата не спре снега 🙂

Comments are closed.