За поредна учебна година ученици достойно представиха Ловешка област на Националната олимпиада по математическа лингвистика. Домакин на олимпиадата тази година бе ПМГ „Боян Петканчин“ в Хасково. От 5 до 7 април 2019г. се състезаваха 109 участници от 31 училища, разпределени в три възрастови групи – VIII – IX клас, X – XI клас и XII клас.

На индивидуалното състезание всеки участник решаваше три самодостатъчни задачи за 4 астрономически часа. Тази година задачите бяха свързани с два езика – корейски и юкатекски (езикът на маите от полуостров Юкатан в Мексико), както и с азбуката на Муун (подобие на Брайловата азбука).

На отборното състезание четирима ученици решаваха заедно една задача за два астрономически часа. Смесеният отбор на учениците от Ловеч и Шумен представи общо решение на задачата за превод от корейски и старокитайски.

Финалисти от Ловеч са двама единадесетокласници – Николай Пановски от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и Деян Димитров от ППМГ. Отличното представяне на Николай с 90 точки го нарежда сред най-добрите в индивидуалното класиране. Успехът на ученика е резултат на упорития му труд и усилената подготовка в часовете по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” в Езикова гимназия. Представянето на Деян на олимпиадата е добро. Ръководители на учениците са Ивелина Докторова, старши учител по информатика, информационни технологии и математика в ПЕГ и Ива Начева, старши учител по информатика и информационни технологии в ППМГ.

В резултат от участието на учениците на националния кръг на олимпиадата, през следващата учебна година и в двете училища ще има по една група за математическа лингвистика по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания” на МОН, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади”

Успехът на Николай и Деян доказва, че когато решаването на задачи доставя удоволствие, тогава идват и успехите. Математическата лингвистика е млада наука, възникнала в средата на миналия век, която посредством математически методи, описва строежа както на естествените, така и на изкуствените езици.

В Ловеч има групи по лингвистика от седем учебни години, от които пет пъти ученици биват класирани за участие на национален кръг – седем от ПЕГ и двама от ППМГ.