police1105131ОДМВР Ловеч

Свят без илюзии. С лице  към риска, в името на закона и защита на човешките права. Професия, събрала във фокус смелост, всеотдайност и хуманизъм. Това е МВР – гарант за сигурност на всеки от нас. В 135 годишната история на органите на вътрешното ведомство са вписани имената на поколения служители, работили в името на сигурността на България и защита на нейните граждани.

Министерството на вътрешните работи е едно от шестте министерства на новоосвободена България. Създадено е като Министерство на вътрешните дела в състава на Първото българско правителство. Назначаването на правителството става с Указ № 1 на Княз Александър І Батенберг от 5 юли 1879г. въз основа на чл.161 от Търновската конституция. Министър-председателят Тодор Бурмов е и първият министър на вътрешните дела.

В компетенциите на министерството са вътрешното управление /администрацията/, вътрешната сигурност /полицията/, обществените грижи и народното здраве. По това време започва изграждането на полицейско-административния апарат на министерството. През декември 1889 г. е приет Закон за полицията, който бележи важен етап в дейността на министерството.

С течение на времето функциите на министерството се изясняват, несвойствените задължения отпадат, а структурата му се изгражда и изменя в съответствие с основните му задължения.

При Стефан Стамболов министерството се преименува в Министерство на вътрешните работи.

 

Със заповед на Министъра на вътрешните работи от 30.01.1992г. 5 юли е определен, а с Решение № 79/28.02.1992г. на Министерския съвет е обявен за празник на служителите на Министерството на вътрешните работи.

Основните задачи на Министерство на вътрешните работи на Република България са защита на националната сигурност и интересите на страната, противодействие на престъпността, защита правата и свободите и опазване живота, здравето и имуществото на гражданите, охрана и защита на държавната граница, съхраняване на културно-историческите ценности на страната, защита на икономическата и финансово- кредитната система, информационно осигуряване на министерството и на държавното управление, съдействие на други държавни органи и международно сътрудничество.

Министерството на вътрешните работи осъществява дейността си въз основа на няколко основни принципа:

  • Спазване Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна.
  • Зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.
  • Централизъм в организацията и управлението.
  • Публичност.
  • Сътрудничество с гражданите


Много служители на реда от ОД МВР-Ловеч ще посрещнат празника с награди. Двама служители са наградени с “Почетен знак на МВР” III  степен от министърът на Вътрешните работи. От името на директорът на ОД МВР-Ловеч са наградени 34 човека, от зам. директорът – 22 служители и от Н-к отдел “Охранителна полиция”-2 човека.

2 коментара

  1. Честит празник на всички полицаи и служители на органите на МВР. Наистина днешната полиция не е като вчерашната и затова се чудя на кого да честитим? На тези полицаи,които злоупотребяват със служебното си положение и оръжие /стрелбите по граждани/,на тези,които “изкарват” по още една заплата на пътя от нашите джобове,на тези които ходят при ходжи и врачки и разпространяват такива идеолгоии като магии,проклинания и др. Кой където си намери мястото – там е.
    Въпреки всичко – от сърце ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, защото има и много,много стойностни служители.

Comments are closed.