Павлин Иванов

На днешният брифинг Окръжният прокурор Валентин Вълков лаконично заяви, че няколко от досъдебните производства с голям обществен интерес са на финалната права. Това стана в отговор на въпрос на „Ловеч днес“ за развитието на случаите в града, които доведоха до арести на ръководители и служители в държавни институции. Стана ясно и че по някои от случаите са разпитани вече над 120 души.

От месеци обществеността се вълнува от няколко разследвания, които доведоха и до арести. Припомням по-важните от тях:

При акция на ДАНС и ОДМВР Ловеч на 16 март 2018 г. беше арестуван шефа на Здравната каса в Ловеч д-р Антонио Маринов. 1 милион лева в рамките на 3 месеца – с толкова е ощетил Районната здравна каса в Ловеч задържания тогава д-р Антонио Маринов. Това заяви същият ден говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг.

През м. юни 2018 г. беше задържана общинската съветничка от ГЕРБ Йовка Тодорова. В Окръжна прокуратура-Ловеч беше образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление, затова че длъжностно лице от Дирекция „Бюро по труда“-Ловеч за период от една година не е изпълнило служебните си задължения във връзка с дейност по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта.

На 30  януари 2019 г. беше арестувана шефката на ТЕЛК Донка Минкова. Привлечени като обвиняеми са Председателя на ТЕЛК Ловеч Донка Минкова и един от посредниците във даването на суми към служителите на ТЕЛК-а. В рамките на това производство са били извършени претърсвания и изземвания на много документи, компютри, телефони и не малка сума пари от 17 адреса в ловешка област.

Друго значими и с голям обществен интерес случаи са тези свързани с Езикова гимназия и изчезналите около 300 000 лв., както и разследването за ловешката болница, което би дало яснота за това, кой и как е виновен за състоянието на здравното заведение.

При конкретна официална информация, по който и да е от изброените случаи, „Ловеч днес“ ще ви информира своевременно.