Обичаят „Камилата” в село Йоглав, община Ловеч, за поредна година събра десетки жители и гости на центъра на селото на 19 януари 2020 г. На събитието присъства и секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова.
От незапомнени времена с пристигането на „Камилата” йоглавчани отбелязват Ивановден /по стар стил на 20 януари/. Това е една игра за здраве, която е отправена за поздрав не само към ивановците, а и към всички жители на село Йоглав.
Двадесет и пет самодейци към местното читалище, маскирани и всеки с определена роля и реплики, изпълняват една малка „театрална постановка” на открито. Сюжетът е шеговит и интересен, или както го наричат възрастните хора – това е „джомбиш“, в чийто център е „камилата“.

Играта предизвиква весело настроение и оптимизъм за здрава и успешна година у зрителите.
Ролята на „стопани“ изпълниха новоназначеният кметски наместник на Йоглав Виолин Димитров и самодейката от ФГ „Югла“ Митка Димова. А децата, изпълняващи ролята на войници, бяха неповторими. „Радваме се, че отново събрахме толкова много хора на едно място и с включените в ритуала десетина деца да им покажем, че традицията продължава с приемственост и вяра, че тя ще съществува, докато свят светува“, каза секретарят на читалището Еленка Щерева.
Празникът продължи с голямо българско хоро, около танцуващата неуморна „камила“.