На специална церемония в Ловеч на 11 май 2021 г. бяха връчени ежегодните награди „Инвеститор на годината“ и „Бизнесмен на годината“ за 2020 г. Бизнес наградите бяха обявени в залата на ХГ „Проф. Теофан Сокеров“, веднага след градското тържество на площада.

В началото на церемонията кметът Корнелия Маринова приветства гостите и припомни как се е родил празникът 11 май през 1993 г. след решение на общинските съветници. Каза още: „За да имаш успех в която и да е професия, ти трябва да тръгнеш от училище, от образованието, от словото. И химнът на Кирил и Методий, изпят за първи път в Ловеч, ни сочи това. Благодаря за доверието, което местният бизнес изразява към нас, ние високо ценим това в изключително трудната година. Да е честит празникът ни и нека Бог да ни пази!“

Наградата „Бизнесмен на годината“ се връчва в три категории: малки предприятия (до 50 работници на трудов договор и годишен оборот до 5 млн. лв.), средни предприятия (до 250 работници на трудов договор и годишен оборот до 15 млн. лв.) и големи предприятия (над 250 работници на трудов договор и годишен оборот над 15 млн. лв. Победителите в различните категории са утвърдени от Съвета за икономическо развитие.

Бизнесмен на годината в категория „Малки предприятия“ стана Аделин Дермански, управител на „Мелиса““ ООД. В категория „Средни предприятия” бе отличен Герасим Дочев, управител на „ВЕЛГА“ ООД. Бизнесмен на годината в категория „Големи предприятия“ стана Йордан Йовев, икономически директор и прокурист във „ВОСС Аутомотив – България“ ЕООД. Фирмата ВОСС през 2019 г. разкри 183 работни места, а през 2020 г. още 453 нови работни места, като в края на годината броят на служителите е 636 души. Продукцията на ВОСС Аутомотив – България е за директен износ към клиенти, производители на автомобили.

Тази година наградата „Инвеститор на годината“ отиде в „МЕСОКОМБИНАТ – ЛОВЕЧ“ АД за направени най-много инвестиции за изминалата 2020 година. Отличието прие Румен Андреев, изпълнителен директор. Създаден преди 30 години, днес “Бони Холдинг“ АД е една от най-големите икономически групи в българската хранителна индустрия, лидер в производството на свинско месо. Инвестициите на „Бони Холдинг“ в двата производствени центъра в Ловеч и Карлово надхвърлят 20 милиона евро.

Община Ловеч връчи още една награда в категория „Инвеститор на годината“ за иновативна технология в традиционен сектор, която утвърждава доброто име на Ловеч. Тя бе приета от Георги Стефанов, съдружник в крафт пивоварна „Мелтум“ ООД.

Наградите бяха връчвани от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателят на Общинския съвет Петър Цолов, зам.- кмета Цветан Георгиев, и от Ивайло Стоянов, председател на Съвета за икономическо развитие.

Водещ на церемонията бе Вержиния Стойкова, за настроението полагаха грижи квартет «Геомарчало» с подходяща класическа музика, както и майсторът на родопска кабагайда Райко Терзийски.