Даниела Балабанова, БТА

Пресклуб на БТА бе открит в Ловеч в деня на Светите братя Кирил и Методий, когато градът отбелязва своя празник. Така той става част от семейството на “Национален пресклуб БТА”.
Ловчанският митрополит Гавриил освети новото медийно средище.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев припомни част от историята на Ловеч и това с какво е известен, като подчерта, че няма как в такъв град да няма пресклуб на БТА. Това е град на дух, който Българската телеграфна агенция е призвана да пази. Във всеки областен град БТА трябва да бъде средището, в което хората да намират място за свободно изразяване, място за пресконференции и съм сигурен, че и това в Ловеч ще се превърне в такова, каза още Вълчев. Той добави, че 16-ият Национален пресклуб на БТА се дължи на Максим Минчев, който беше инициатор за неговото създаване, с помощта на областния управител Ваня Събчева.
“Аз съм щастлива, че имам малък принос да се включи Ловеч към Националния пресклуб на БТА. С г-н Минчев, светла му памет, имахме среща, на която уточнихме предложението и имаме договор, но пандемията забави откриването. Радвам се, че 16-ият пресклуб е тук и пожелавам много здраве, да има много събития, между медии и различни хора. Да има много добри дела, които да отразявате. На добър час и успех”, пожела Ваня Събчева.
Поздрав отправи и кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, която заяви, че с огромно удоволствие е на откриването на пресклуба, защото БТА е институция. “Защото нашият град и нашата област са една динамично развиваща се територия и общности от хората, защото наистина има добри примери да покажем. Хубаво е, че тук са представени много и различни институции. Използвам повода 11 май – празника на Ловеч, да кажа, че благодаря за съвместната работа и се надявам, че тя ще бъде още по-активна и занапред. За да може и този пресцентър да функционира пълноценно”, каза още кметът.
На събитието танцов поздрав отправиха от Народно читалище “Бяла Анаста – 2016”
На откриването присъстваха депутати, представители на местната и държавна власти, на институции, кметове на общини от областта, културни дейци, политици и медии.
Пресклубът в Ловеч е 16-ят медиен център на БТА в страната. Първият е открит във Велико Търново на 3 октомври 2003 г. Има и два извън България – в Босилеград и в Тараклия, Молдова.