Пожароопасната обстановка заради високите летни температури, превантивните мерки за предпазване от пожари и координацията между институциите обсъдиха на работна среща днес областният управител инж. Светослав Славчев, директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) инж. Павли Богдански и директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) комисар Владимир Кацарски. Периодът 5 април – 31 октомври е определен за пожароопасен сезон в горските територии със заповед на областния управител. Според нея РДПБЗН и РДГ самостоятелно или съвместно осъществяват контрол по изпълнение на предвидените противопожарни мероприятия в горските територии.

От обявяването на противопожарния сезон досега са възникнали пет горски пожара, като са засегнати 200 дка горски територии. От началото на годината до днес те са 9 на 396 дка горски територии. Най-голям дял на пострадалите гори са на територията на горското стопанство в Лесидрен със засегнати 215 дка. Два пожара са възникнали на територията на ловното стопанство „Русалка“ в Априлци (65 дка), един – на територията на горското стопанство в Ловеч (5 дка). Един пожар е възникнал и в общински гори на община Тетевен, засегнати са 111 дка.

119 са излизанията на огнеборците за изминалия юли, общо пожарите са 16 със загуби и 103 без. Полските пожари, при които са изгорели сухи треви, храсти, листна маса и стърнища, за миналия месец са 56 на площ от 4390 дка. Три са пожарите със загуби – унищожени 100 дка пшеница, три дка овощна градина и отделно фураж.

Пожарите в сравнение с юли м.г. са се увеличили двойно. А тепърва предстои усложняване на обстановката, очакват ни сухи и горещи дни.

Високите индекси за пожароопасност (червен и оранжев), както и жежкото време са предпоставка за възникването и разпространението на горски и полски пожари. Затова областният управител призова към изключителна бдителност и отговорност от страна на всички граждани, които с действията си биха могли да предотвратят материални загуби и да спасят живот.

При забелязване на пожар или запалване на сухи треви, стърнища или други горими отпадъци, незабавно съобщете на телефон 112, за бъдат предприети необходимите действия за потушаване на огъня, апелира инж. Светослав Славчев. Той се обръща към кметовете на селата с призив лично да подават сигнала, защото те биха могли да представят реалната обстановка. Областният управител напомни на земеделските стопани и на хората в населените места, че паленето на стърнища и на треви в канавките е забранено. И препоръча при код червен да се преустановят всякакви селскостопански дейности.