На проведените днес консултации при областния управител за състава на Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч партиите и коалициите не постигнаха споразумение. Постъпиха три предложения за секретар на комисията – от „Продължаваме промяната“ за Ивелина Иванова, от ДПС за Зюлейха Терзиева и от „БСП за България“ за Петко Петков, и никой не отстъпи от заявеното. Иначе бе направено само едно предложение за председател – на коалиция ГЕРБ-СДС за Валентина Недялкова. Едно постъпи и за зам.-председател – на „Има такъв народ“ за Валентин Георгиев.

Областният управител свика консултациите за състава на РИК във връзка с насрочените за 2 октомври избори за народни представители. Участваха представители на седемте представени в 47-ото Народно събрание партии и коалиции.

Според решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) РИК – Ловеч, включва 13 членове, включително председател, двама зам.-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите: за коалиция „Продължаваме промяната“ – 4 членове, за коалиция ГЕРБ-СДС – 3, за партия ДПС – 2, за коалиция „БСП за България” – 1, за партия „Има такъв народ“ – 1, за коалиция „Демократична България – Обединение“ – 1, за партия „Възраждане“ – 1.

За членове на РИК от „Продължаваме промяната“ издигнаха кандидатурите на Десислав Гецов, Любен Раев и Мария Бончева, от ГЕРБ-СДС – на Анна Михайлова и Иван Арабаджиев. Предложението на ДПС за член е Севдие Кулаалиева, на „Демократична България – Обединение“ – Ивайло Георгиев, и на „Възраждане“ – Евгения Иванова. Всички дадоха и предложенията си за резервен член.

Направените предложения ще бъдат изпратени в ЦИК, която да вземе решение за определяне състава на РИК – Ловеч.