На официална церемония на 14 януари (вторник) ще бъдат връчени ежегодната персонална награда на Община Ловеч „Спортист на годината“ и приза „Треньор на годината“. Те се присъждат за значими постижения в областта на спорта през 2019 г. Отличието „Спортист на годината“ се връчва за 26-та поредна година, а „Треньор на годината“ – за трети път.

Според предварителна информация в тазгодишното издание на традиционната анкета за спортист на годината са номинирани 20 състезатели от 7 вида спорт. В анкетата за треньор пък се конкурират шестима наставници от 4 вида спорт.

Победителите в анкетите ще получат пластики, изработени от скулптора Спас Дочев, както и статуетки и грамоти, осигурени от Община Ловеч. Новото тази година е, че спортистите, намерили място в призовата десетка, ще бъдат премирани и с парични награди в зависимост от мястото, което са заели в класацията. Това става съгласно решение на ОС-Ловеч от декември 2018 г.

Церемонията по връчване на наградите ще се състои идния вторник от 17.30 ч. в камерната зала на ЛЧ „Наука 1870 г“. Покана за участие в тържеството е изпратена до треньори, спортни деятели и ветерани. Поканени са и почитатели на спорта. Музикални изпълнения на млади таланти пък ще внесат художествен елемент във вечерта.

Класацията на десетте най-добри спортисти на Ловеч има дългогодишна история. След известно прекъсване в първите години след демократичните промени в страната, през 1994-а анкетата е възстановена от спортните журналисти Стилиян Ачков, Цветомир Йотов и Никола Колев. През 2005 г. Община Ловеч също засвидетелства своята съпричастност към идеята, като учредява ежегодна персонална награда „Спортист на годината” – статуетка, която се присъжда за значими постижения в областта на спорта. Така сега на практика ще се проведе 26-ата традиционна анкета „Спортист на годината” на Ловеч след нейното възобновяване през 1994 г