Днес се проведе редовно заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от областния управител Виктор Стойчев. Основен предмет на обсъждане беше актуалната обстановка в страната и областта по отношение на болестта африканска чума по свинете и болестта инфлуенца по птиците. Д-р Тихомира Въцова – и.д. Директор на Областната дирекция по безопасност на храните / ОДБХ/ Ловеч запозна участниците в заседанието с последните обявени огнища на тези заболявания в страната и припомни основните мерки за предпазване и недопускане на разпространението им. Вчера е обявено последно регистрираното огнище на инфлуенца по птиците в област Велико Търново, която е съседна на Ловешка област, и това изисква нашето пълно внимание към проблема.

Д-р Въцова подчерта и основните задължения на кметове и кметски наместници, разписани в чл.133 на Закона за ветеринарномедицинската дейност, а именно – да съдействат за ограничаване и ликвидиране на болестите по животните, да организират и предприемат действия за събиране и обезвреждане на умрелите безстопанствени животни, да определят терен, подходящ за загробването на трупове на животни, да поддържат регистър на домашните и ловните кучета, да извършват ежегодно инвентаризация на животните в личните стопанства и др.

Оживена дискусия предизвика обсъждането на законовите изисквания за провеждане на събития от рода на празници, панаири, събори, курбани и други събития в общините, за които се изисква предварително уведомяване на ОДБХ / поне 14 дни преди провеждането им/. Спазването на това изискване, както и нуждата от предварително  регистриране на търговците с храни, е трудно осъществимо, според участниците в заседанието.

Разгледан беше и постъпилият сигнал до Областен управител за нанесени щети на земеделски площи от диви и полудиви свине в района на Угърчин и Луковит. Представител на Регионалната дирекция по горите Ловеч докладва за извършената от тях проверка по случая и възможните решения.

В заключение, областният управител Виктор Стойчев заяви: „Взаимодействието между общините и държавните институции при спазване на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност трябва да продължи и в крайна сметка до доведе до положителни резултати. В същото време, при прилагането на закона следва да спазваме духа, а не просто буквата му“.