Кметът Страцимир Петков се срещна вчера с президента на Асоциация „Доверие – България“ Патрик Мусе. Двамата обсъдиха нови съвместни проекти между Община Ловеч, Асоциацията и Комитета за побратимяване на Ловеч и Лавал, чийто президент е пак Мусе.

Тази година са предвидени поредица стажантски програми за ученици и студенти от Франция в Ловеч. Първите 21 стажанти идват на 19 февруари и ще останат до 3 март, като 10 от тях ще работят в детски градини и ясли и 11 като механици в местни фирми. Вторият обмен започва на 10 март и ще продължи един месец – 6-има ще стажуват отново в детски заведения, а седем – в лаборатории. Пак в детски градини и ясли е и третият обмен през юни, който ще продължи три седмици. Четвъртият стаж е за студенти по информатика, в Ловеч ще бъдат от средата на юни до средата на септември. В този период отново в местни фирми ще бъдат заети 12 младежи. Последният за годината стаж ще е четири седмици – от 30 септември до 25 октомври.

Патрик Мусе беше придружен на срещата с кмета от съпругата си Клодин Мусе и Дени Шевалие от Асоциацията. Обсъдиха още възможността и за стаж на ловешки деца във Франция. Представиха и Регионалния университет за професионална подготовка в Лавал, който дава обучение в 42 специалности и където завършващи у нас ученици може да продължат образованието си.

Кметът и гостите коментираха и договорената по време на посещението на Петков в края на миналата година в Лавал франкофонска седмица в Ловеч. Идеята е тя да се проведе през март 2025 г. Обсъдиха и предстоящия през септември т.г. бирен фест, който Петков организира вече пет години поред и в който сега редом с българската и немската вечер да има и френска с традиционна носия и типични храни и напитки. Идеята на кмета е бутиковият досега празник да се разрасне и шестото му издание наесен да превърне Ловеч в част от най-масовия народен празник в света Октоберфест.