На 8-9 октомври 2022 г. в „града на люляците“ се проведе 9-ото поредно издание на велосъстезанието „Деца на колела“! Над 150 деца и младежи от всички краища на България се включиха в традиционната надпревара, която се провежда благодарение на община Ловеч и лично под патронажа на кмета на града г-жа Корнелия Маринова.

По традиция събитието се провежда в два поредни дни, като в съботния ден се проведе надпреварата за най-малките до 10 годишни, като най-младият участник тази година беше едва на 3 години!

В неделя се проведе състезанието за по-големите деца, което тази година беше и 6-ти, финален кръг от детските даунхил серии за 2022 и определи шампионите за годината!

Трасето за състезанието се намира в емблематичния за града парк Стратеш и е с дължина около километър и включва в себе си множество интересни елементи, като стръмни участъци, стълби, камъни, скокове и други естествени и изкуствено създадени препятствия.

Участниците в състезанието бяха разделени в 4 отделни категории – 10-12, 13-14, 15-16 и 17+ годишни, а при най-малките победител стана Денис Иванов от клуб „Хоталич”, следван от двама представители на габровския клуб „Янтра Исполин” – Енислав Енчев и Виктор Стоянов.

При 13-14 годишните най-добро време от 1:25.19 мин. постигна Калоян Димитров, а втори и трети след него се класираха Виктор Стоянов и Симеон Теневски. При 15-16 годишните на първото стъпало на почетната стълбичка се качи Кристиян Димитров с време 1:22.16 мин, а само на 6 стотни след него завърши Петър Драгнев, трети остана Сонер Емин – и двамата представители на града домакин.

В категорията на 17+ годишните, победителят Калоян Янкулов от „Кайлъка Райдерс” град Плевен, успя да постигне и най-доброто време за деня – 1:20.84 мин. Втори след него се класира Виктор Василев от „Райдерс Юнайтед”, трети остана Александър Асенов.

Медалите, грамотите и предметните награди  през двата дена от надпреварата бяха връчени от Венцислав Христов – Заместник- кмет на Община Ловеч

Така с много усмивки, адреналин и силни емоции с „Деца на колела“ Ловеч беше сложен и официален край на сезона в детските даунхил серии за годината. В стартовете през 2022 участваха над 200 деца от всички краища на България, а домакини на останалите 5 кръга бяха Тетевен, Шипка, Петрич, Пампорово и Самоков.