Днес бе даден стартът на ремонта на обект „Къща Екатерина Пеева и Тодор Тодоров“ в Ловеч. За консервационно-реставрационни работи на покрива и конструктивно укрепване на сградата, която е недвижима културна ценност с национално значение, областната администрация спечели финансиране от Министерството на културата през лятото. Финансовата подкрепа е по програмата „Опазване на недвижимото културно наследство“.

Къщата на Екатерина Пеева и Тодор Тодоров е уникална по планова схема и разположение. Тя обаче е в предаварийно състояние, констатирано още през 2018 г., през 2019 г. областната администрация в конкурсна процедура печели от Министерството на културата финансиране и изготвя проектната документация за цялостна реставрация и адаптация. Сградата, публична държавна собственост, е с висока степен на застрашеност поради риск от пропадане на покрива и оттам от срутване. Тя е част от архитектурно-историческия резерват „Вароша“ и е с перспективи за ползване като ресурс за устойчиво развитие и за нуждите на културния туризъм. Затова, за да се предотврати по-нататъшното увреждане и разрушаване, се пристъпва към най-неотложните работи – ремонт на покрива и конструктивно укрепване. Това е първият етап на изпълнение на инвестиционния проект за цялостно възстановяване.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „Гатер билд“ ДЗЗД, спечелило обществената поръчка за това, срокът по договора е 48 календарни дни от откриването на строителна площадка и определянето на строителна линия.