Много граждани и гости на Ловеч се включиха в проявите, посветени на Световния ден на ходенето, като главните събития бяха на  15 октомври 2023 г.  на алея „Баш Бунар“. Участниците първо преминаха по алеята до „Трай Дянко“ и обратно до детската площадка.  После им бяха раздадени талони и всеки, проходил определения маршрут,  участва в томбола с много награди.

Освен служители на Община Ловеч, в събитието се включиха представители на  Регионална здравна инспекция – Ловеч  и Български червен кръст – Ловеч.

На детската площадка имаше мобилен кабинет „Здраве на открито“, където служители на Регионална здравна инспекция даваха консултации. Извършваха се измервания на  ръст, тегло, съдържание на мазнини в тялото, мускулна маса, степен на затлъстяване и килокалории. С пулсоксиметър се измерваше  нивото на насищане на кръвта с кислород и  пулс, следеше се и кръвното налягане. Раздадени бяха награди и здравни материали.

Националната спортна проява  за Световния ден на ходенето се организира от Българска федерация спорт за всички /БФСВ/, съвместно с  Община  Ловеч за 31-ви пореден път. Събитието е с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“ и е част и в изпълнение на  Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 – 2024”. Проявата е под патронажа на министъра на младежта и спорта  Димитър Илиев.

Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

В световен мащаб проявата е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.