На 22 май на стадион „Чавдар” в гр.Троян, под патронажа на Община Троян се проведе областното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”.
Гости на мероприятието бяха заместник областния управител Бойко Пъдарски, заместник кмета на община Троян Розалина Русенова, Минко Христов – ст. експерт в РУО-Ловеч,    Иванка Джабраилова и Тодор Комитов от община Троян.

В надпреварата се включиха четири отбора от Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит. Младите огнеборци се състезаваха в дисциплините “Бойно разгръщане на състезателна пътека” (първо място с 945,56 т. за СУ „Васил Левски” Троян) и “400 метра щафетно бягане с препятствия” (първо място с 105,39 т. за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Ловеч).
В крайното класиране на първо място с 1043,7 точки се класира отборът на СУ „Васил Левски” Троян. Същият отбор в началото на месеца спечели трето място в националния турнир по пожароприложен спорт на МПО „Млад огнеборец” в гр. Свиленград. Отборът – първенец се тренира от Милкана Стефанова Христова ръководител – педагог в СУ „Васил Левски” Троян и от Мартин Даракчиев – младши инспектор в РСПБЗН-Троян.

Само с две точки разлика второто място завоюваха състезателите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Ловеч с 1041,01 точки, а трето място с 940,12 точки – СУ „Алеко Константинов” Луковит. Четвърти станаха учениците от СУ „Георги Бенковски” гр. Тетевен (933,52 точки).

Директорът на РДПБЗН-Ловеч комисар Владимир Кацарски връчи почетни плакети на съорганизаторите за приноса им в подготовката и провеждането на състезанието.

 

*** По инициатива на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР съвместно с Министерство на образованието и науката през 1999 г. е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в развитите европейски страни. С това е възстановена една десетилетна традиция за работа с подрастващите под формата на младежки противопожарни формирования.
В отрядите младите огнеборци (ученици на възраст от 10 до 16 години) преминават теоретична и практическа подготовка в областта на противопожарната безопасност, провеждат тренировъчна и спортно-състезателна дейност (от 12 до 16 години) и участват в информационно-разяснителни кампании сред населението и други общественополезни акции. Инструктори на отрядите са държавни служители от
ГДПБЗН – МВР, бивши пожарникари и учители.