darvor2404131Марин Сираков

Текат дейностите по проект “Традиционните занаяти – от векове за векове”. Той има за цел да събере 23 млади хора от България, Турция, Румъния и Испания в Троянския регион, там където занаятите са били и все още са основен поминък на местното население. По време на дейностите (20-28 Април 2013 г.), младежите ще имат възможност да научат повече за традиционните нашенски  занаяти.

По време на дейностите ще бъдат посетени местни занаятчийски работилници за грънчарство, дърворезба, тъкачество, стругарство, малки семейни фирми за производство на мебели и други обекти, където младежите нагледно ще се запознаят с начина на приготвяне на предмети – сувенирни и такива за всекидневна употреба, давали и все още даващи препитание на местните.

По време на посещението ще бъдат обсъждани възможностите за устойчивост на занаятите и начините за мотивиране на младите хора да запазват традициите и да развиват предприемачески инициативи свързани с местните занаяти. Основна цел на проекта е да предостави възможност на млади хора от различни страни и култура, да прекарат период от време заедно, и в работна обстановка да осъществят идеен, културен и междуличностен обмен помежду си. Те ще бъдат въвлечени в практикуми и работейки в екип, ще научат интересни методи за производство на различни традиционни изделия, ще се докоснат до културата и бита на местното население, ще открият чара от работата в идентична обстановка. Методите които ще се използват са основани на практически занимания, групова динамика и работата в неформална обстановка. Основен приоритет на проекта е да стимулира творческата активност на участниците.

Домакин на проекта ще бъде Неформална група „Младежи за популяризиране на занаятите в Троянския край” с ръководител – Марин Сираков. Проектът е подкрепен и от Народно читалище „Знание 1906 г” – с. Черни Осъм.

 Финансирането е получено от Програма „Младежта в действие”, с орган за България  – Национален центърт „Европейски младежки програми и инициативи”.