lovechobshtina103121Иво Райнов

Днес ме питаха любопитно за имената на новите заместник-кметове. Казах, че не знам повече от слуховете. Тъжно е , когато интригата се върти около имена. Аз съм далеч по-любопитен за политиките и промените, които се планират в отделните сектори. Ловеч е в демографски, икономически, културен, социален упадък.

Дотук стигнахме с досегашната политика.

Няма съмнение, че са нужни нови хора, само че от особена порода – иновативни, решителни, интелигентни и най-вече куражлии. От дъното се отскача с тежки реформи и нестандартни решения. Ерго хората, които ще поемат ролята на вицета трябва да са ярки и вдъхновяващи. Вчера един случайно назначен партиен функционер ми разказваше убедено, че заместник-кметът е просто политическа фигура.

Може да мине без сериозни качества, като да речем компетенции, административна биография и обществен авторитет, защото за него работят армия от шефове на дирекции и началник отдели. Те са работарите, вицето е просто политически консуматор. Ето това гладно усещане, че управлението е политическа награда ме притеснява най-силно. Визията за властта като казан с лютеница, от който ти се полага да намажеш обилно филията.
Заместник-кметовете са секторни началници. Пряко отговорни за успеха или провала на поверените им ресори. Нужни са ни технократи, хора, които имат експертизата, квалификацията за да управляват и ясне план как да реформират поверените сектори, тъй че да ги оттласнат напред. Какъв е смисълът, например, начело на образование и култура да бъде сменен един некомпетентен хранително-вкусов инжинер с човек, чиито познания са на същото или по-ниско ниво. Този сектор контролира една трета от бюджета на общината (образование), затлачен е от дълго отлагани реформи и притиснат от предстоящото прилагане на съвсем нов закон.

Убеден съм, че хората чиито кандидатури ще бъдат одобрени за постовете на заместник-кметове трябва да седнат на столовете с ясни планове за реформи и поне пет-шест първи стъпки, които да зададат посоката на промяната. Назначаването на лаици, които тепърва ще се запознават със спецификата на поверените социални области и ще се учат на управление е пагубно.
Цитат от възрожденската пиеса „Службогонци“ напомня, че „ в България партиите може да останат без членове, но без кандидати за министри никога“. Е тази сентенция се отнася с пълния си смислов заряд и за локалните административни началници, чийто мерак често надхвърля с доста личните компетенции.

Та имената изобщо не са важни.

По-любопитни са качествата и способностите. В екипа на заместниците трябва да влязат достойни и компетентни хора. По намеренията и биографията ще познаем, дали денят ще си личи по сутринта.

8 коментара

  1. Синоними исках да напиша, не сиМоними, че да не се заядат някои тролове тука що съм написАл..

  2. debelaka, не се заяждай другите какво пишат като симоними или не. Признай, че не е приемливо учител от ЕГ и част от РБ, пишещ упорито тук какво ли не да не знае как се пише инженер, нали? Знаеш и ти си ми правил забележка преди години. Време е и господина Райнова да понесе такава. При това заслужено! Все пак аз съм просто инженер, не и учител!

    1. Херос, а ти признай, че никой не критикува ГЧЕ и самия Иво публично повече от мен. Най-интересното е, че точно за “инжИнер” наскоро, мисля, че преди по-малко от месец, му направих публично забележка. Но ме дразнят неграмотни тролове, които не виждат гредата в собственото си око.

    2. Прав си, че ти ги критикуваш най-много. Съжалявам, че не съм те подкрепил през годините, защото с последните си действия учителите/директорите в ЕГ показаха, че за тях децата не са важни.
      А троловете се появиха, защото фейсбук писаниците от какви ли не модули разказаха играта на този сайт и настана хаос..

    3. Херос, аз не случайно се вълнувах от темата за гимназията. Някакво същество ме обвини тук преди време, че едва ли не съм завиждал и избивам комплекси заради езикова. Не, просто като родител исках децата ми да получат възможно най-добро образование. Което в ГЧЕ в сегашния ѝ вид е немислимо. А че през цялото време съм бил с открити карти пролича и от факта, че заради доброто училище на детето сменихме града.

  3. Инженер се пише г-н Райнов не инжинер това е елементарна грешка за третокласник. Все пак пишете за култура и образование….

    1. На Dido членуването куца. А и не съм убеден, че думите “елитен” и “елитарен” са синоними, за да бъде употребена втората за ловешко училище. ДОКОЛКОТО зная, г-жо Lacheva (обърнете внимание на пунктуацията при обръщението), тук може да пише всеки,(запетая) това обаче не означава, че ще стане общински съветник. Такива работи, тролчета мили.

  4. „Местното управление не е казан с лютеница.” По принцип към авторската сентенция изведена в заглавие се отнасям сериозно, но в случая, без да омаловажавам смисъла и значението й я приемам чисто и просто, като английски хумор:
    „Какъв е този шум, Джеймс?
    – Гей парад, милорд!
    – И какво искат?
    – Еднополова любов, милорд!
    – Някой забранява ли им?
    – …Не, милорд!
    – Е, тогава защо вдигат този шум?
    – Еми, педерасти, милорд!”

Comments are closed.