Основен акцент в данъчната и финансовата политика на Общината, както досега, е увеличаването на събираемостта на данъците и таксите, разширяване на облагаемата база чрез въвеждане на нови обекти в експлоатация, както и оптимизиране на разходите.

Припомнямe, че от 2011 г. до момента Кметът не е предлагал нарастване на имуществените данъци; през 2012 г. Община Троян намали данъка върху превозните средства с около 14%; през 2013 и 2015 г. намали  патентния данък; за 2017 г., 2021 г., 2022 г. и 2023 г. е намален данъкът на такситата (за последните три години разликата е финансирана от държавния бюджет).

В резултат на това, данъците в общината ни са значително по-ниски от средните за страната. За последните 12 години е увеличавана няколко пъти единствено такса „смет“, при крайна невъзможност за балансиране план-сметка и такса „Чистота” – при ръст на минималната работна заплата и на цените на горивата.

Задържането на местните данъци и такси е възможен начин да окажем подкрепа на хората. Това обаче поставя Общината в сложна ситуация и означава, че разполагаемите средства за дейности и такса битови отпадъци, в условия на чувствителен ръст на минималните работни заплати, ръст на цени за горива, строителни материали и др. издръжка и инфлация, реално намаляват.

Община Троян ще търси средства за развитие от нарастване на събираемостта. В момента тя е с около 10% повече от средната за страната, европейски средства за инвестиции и финансиране от държавния бюджет за публични инвестиции в общината ни.

Запазването на местните данъци и такси през 2024 година ще позволи спокойно планиране на инвестиции и разходи както от страна на гражданите, така и от страна на бизнеса.