Текст: Ели Йорданова

Представители на Математическата гимназия в Ловеч се включиха в различни дейности, посветени на Европейския ден на езиците – 26 септември.

Учениците от 6 и 7 клас, заедно с учителя си по английски език Диана Карева, научиха различни европейски езици на английски, рисуваха и показаха своите творби по темата в изложба.

За Европейския ден на езиците тийнейджърите от 8А клас, с помощта на класния си ръководител Емилия Иванова, участваха в куиз, свързан предимно с английския език и някои негови пунктуационни и правописни особености. Освен това, те четоха текст за европейските езици и отговаряха на въпроси, свързани с тях. Осмокласниците четоха и кратки стихотворения на познати за тях европейски езици, а също така участваха в онлайн играта, инициирана от Европейската комисия.

26 ученици от 8Б клас и техният учител по английски Елица Върбановска избраха своите любими думи на изучавания първи чужд език. Родителите на осмокласниците пък бяха допитани за техните предпочитани български думи.

49 ученици от 10А и 10Г клас и техният учител по английски Мирослава Димитрова участваха в играта „Открий богатството на европейските езици!“. Те изгледаха и кратък учебен видеоматериал за езиковото разнообразие.

Младши посланиците на Европейския парламент Александър Стефанов, Георги Радионов, Цветомир Велков и Юлиян Дичев /всички от IXА клас/ се включиха в инициативата, като събраха в изложба и представиха във фоайето на гимназията любопитни факти, скоропоговорки, дълги и непреводими думи на различни езици от стария континент.

 

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците, организирана през 2001 г. Тогава, преди 20 години, инициативата обединява милиони души от 45 страни. Ето защо Съветът на министрите при Съвета на Европа приема решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.

Основните цели на Европейския ден на езиците са:

-Насочване на вниманието на общността към това колко е важно да се изучават различни чужди езици, за да се повиши нивото на многоезичност и да се подобри междукултурното разбирателство.

-Популяризиране на богатото езиково и културно многообразие в Европа, както и насърчаване на неговото опазване и поощряване.

-Окуражаване на изучаването на езици през целия живот в и извън училище, независимо дали с образователни цели, за професионални нужди, с цел мобилност или за удоволствие и обмен.