Кметът Корнелия Маринова провери днес какво е състоянието на ремонта на бившия Младежки дом в Ловеч. Това съобщават от кметският пресцентър. Заедно с Петър Деков, директор на Дирекция “Проекти,  програми и инвестиции” в общината, те минаха по всички етажи заедно с Владимир Йорданов от фирмата-изпълнител „Надежда Ви Строй“ ЕООД.

Заключението е, че дейностите са в срок. До края на септември ще е готова фасадната част, фоайето и голямата зала. Завършени са готови част от стаите в западния коридор. Очаква се да започне да пристига и част от оборудването. Строителите увериха, че се движат в срок и ще завършат до 4 декември 2023 г.  Кметът ги похвали, тъй като работят бързо и качествено.

Ремонтът започна през април 2022 г. и обхваща разпределението на всички етажи. Обособяват се нови функционални зони, внедряват се мерки по енергийна ефективност и за достъпна среда.

След приключването в сградата най-сетне ще има зона за Регионален исторически музей – Ловеч, и неговите многобройни експонати. Тук ще е фондохранилище  на Градската художествена галерия  и зоната за игра на закрито. Ще бъде изградена и мултифункционална зона за STEAM, конференции,  лабораторни и арт занимания. Предвидена е ритуална зала, магазин за сувенири и кафе-сладкарница.

Промяната на фасадата е с максимално запазване на съществуващата каменна облицовка и нова дървена обшивка по еркери и отвори, с цел адаптация към средата на АИР „Вароша”.

Проектът „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч” се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност с оборудването и обзавеждането е  5 691 364,52 лв., след индексация и проведени обществени поръчки. Продължителността на проекта е 28 месеца.