Иво Райнов

От утре ще светнат като регистрирани десетки  кандидати за славата. Десетки мераклии за само 5 мандата с неизвестна продължителност и известна заплата. Някои ще предъвкват клишетата от предизборните платформи, повечето ще разтягат локуми, а една част просто ще могат единствено да усмихват мило. Единици ще бъдат тези, които ще говорят компетентно и с узрели идеи как да помагат на своя роден край.

Масата ще разказва благи лъжи – за утроени пенсии, за четирицифрени средни заплати, за кредити без лихви, за набъбваща нация. Така няма да налага да отговаря на въпроси, чиито отговори не знае – за липсата на работа и прокудените инвестиции в Ловешко, за неразрешените проблеми във водоснабдяването, за сринатата до фалит болница, за демографското преливане на млада ловешка кръв зад границите на областта.

Задъханото редене на захаросани лъжи не оставя шансове и за въпросите за оръфаната справедливост или окрадената вяра. Не може и да е иначе, някои крадци вече получиха престижни постове, други са подредени на най-удобни позиции за да атакуват депутатските благинки. Лъжите с обещаваната от тях блажена нирвана гонят и бодливите въпроси за морала. Някак неудобно е да дискутираш морал, когато всеки избор наместваш задника си в креслото на нова политическа партия или развяваш ожълтените си гащи здраво вкопчен в края на партийната листа.

Много политическа смрад се натрупа. Види се, че тези избори ще вмиришат душите ни. Няма как да изчистим цялата смрад, има възможност поне да не допуснем напред най-окаляните.  За целта разполагаме с преференции. Политическите партии само предполагат, но избирателите разполагат. Два и половина милиона души подкрепиха на референдума предложението за мажоритарно гласуване.

Мога да си представя какво ще се случа ако в урните бъдат намерени 2,5 млн. преференции.Пасиансът на политическите партии ще бъде объркан, а в парламента ще попаднат повече кадърни хора. От тези, за които си струва да сложиш една преференция. Не можем да изместим всички корумпирани или гадни. Ако са водачи са недосегаеми. Но всички други са беззащитни срещу присъдата на преференциите.

Огледах кандидатските листи в Ловешки район и във всяка разпознах поне по няколко достойни личности. За тях трябва да бъдат одобрителните тикчета. Като лична подкрепа и гражданска позиция. И протест срещу мълчанието и нахалството на крадливите, лъжливите, хамелеоните, аморалните, вкопчени в гласеца ни.

Клишето казва „Ти решаваш“. Не само политическото представителство, но и неговото човешко качество.

4 коментара

  1. Най-достойният остана неизвестен. 10/10 ще си умре мърцина.

  2. Хубаво би било да ни посочиш имената на тия,които считаш за достойни,г-н Райнов.
    Иначе статията е полезна.И повече такива статии трябва да се появяват и в сайтовете и в местните вестници.За щото само така избирателите ще разберат,че е по обре да отбележат Х в кръгчето за преференции с поредния номер в листата на партията за човека ,когото познават и на когото вярват,отколкото да изядат по три кебабчета с парче питка и бира или да вземат едни 50 лв.Защото кебабчетата и петдесетолевката ще им стигнат за едно хранене,а с работата си в народното събрание преференциално посочените достойни кандидати ще могат да им осигурят работа,заплати,пенсии…за няколко години.

Comments are closed.