Гостуват русенската и варненската държавна опера, билети се продават на касата на Ловчанското читалище от 11 март

Тазгодишното издание на Люляковите музикални вечери ще се проведе на 8 и 9 май. В тези дни Ловеч ще се превърне в уникална културна територия. В двете вечери от 19 ч. в Драматичния театър всеки ще може да се докосне до големи и стойностни постижения в изпълнителското и авторското изкуство.

На 8 май Държавна опера – Русе, ще представи концерта „Империята на мюзикъла“ с избрани арии от известни мюзикъли. Диригент и режисьор-постановчик е младият и много атрактивен главен диригент на русенската опера Димитър Косев. Концертът е със специалното участие на  Никола Здравков – вокал на група “Кикимора“,  и Цена Коев  – вокал на “Vivaldi metal project“. Солисти: Александър Баранов, Кремена Ганчева, Нели Петкова, Пламен Бейков, Преслава Великова, Стилян Цветков, Стоян Стоянджов. Участват балет и оркестър на Държавна опера – Русе.

В програмата са включени откъси от мюзикълите „Кабаре“, „Цигулар на покрива“, Моята прекрасна лейди“, „Котките“, „Евита“, Мамма миа“, „Уейтсайдска история“, “We Will Rock You” и др. „Империята на мюзикъла“ ще ни върне в отминали епохи, по които често копнеем с умиление.

На 9 май Държавна опера – Варна, ще представи балета от Сергей Прокофиев „Ромео и Жулиета“. Прочутият Шекспиров сюжет за двамата влюбени от Верона се превръща в завладяващ танцов спектакъл, който оживява в новата хореографска версия на Сергей Бобров и балета на варненската опера. Включени са елементи от Шекспировата драма, непоказвани досега в балетни постановки. Като свързваща нишка през цялото действие преминава мотивът за карнавала на живота и на смъртта, който ни връща към вечните думи на поета, че „целият свят е сцена и всички ние сме актьори“.

Хореографията е дело на Сергей Бобров, сценография – Ася Стоименова, костюми – Ася Стоименова, Сергей Бобров.

В ролята на Жулиета ще видим Наталия Боброва, Ромео – Марко Ди Салво, Тибалт – Пиер Гастон, Меркуцио – Виторио Сколе.

Люлякови музикални вечери 2024 са съвместен проект на Община Ловеч и Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“. Билети се продават на касата на читалището от 11 март, цена 15 лв.

Люляковите музикални тържества в Ловеч водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално се наричали „Люлякови празници“ и се организирали като ежегоден събор среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица“, а 20 години по-късно се преименуват на „Люлякови музикални тържества“. От 1963 г. носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и на Любомир Пипков. С годините авторитетът на люляковите празници расте, те придобиват нов облик и се превръщат в тържество на българското музикално творчество.

Последното издание на „Люлякови музикални тържества” е през 1995 г. След 19-годишно прекъсване през 2014 г. празниците са възстановени с ново име – „Люлякови музикални вечери“, и оттогава се провеждат всяка година.