Любимата на малки и големи инициатива „Забавно лято” гостува в  с Дойренци, Пресяка и Чавдарци.  Малчуганите се забавляваха от сърце, включваха се в различни игри. Неподправен смях предизвикаха игрите от детството на техните родители, баби и дядовци  „Сляпа баба” и „Пусни, пусни кърпа” . Скачането на въже – една забавна игра от отминалите години, се оказа трудна задача за повечето от участниците. За да покажат как се скача, се включиха с гордост и хъс самите майки и баби.  С лека тъга те си припомниха, че това е била сред любимите игри в тяхното детство.

В „Забавно лято” организаторите залагат и на изграждането или утвърждаването на съпричастност  у децата. „Да влезеш в обувките на другия”  ги учи как да помогнат на незрящо дете. От ранна възраст подрастващите трябва да умеят да разбират емоциите на другите.  Развиването на съпричастност   укрепва  личностното развитие, подобрява устойчивостта и насърчава самочувствието, смятат инициаторите на лятната инициатива. Играта „Следвай водача” дава възможност на състезателите да засилят социалните и комуникативни умения. Разпределени са по двойки, едното от тях е със завързани очи. Другият участник трябва да му помогне да премине през препятствието, поредица от конуси, без да пада или да се спъне. В допълнение това помага на децата да усвоят знания и концепции, но също така и да формират идентичност и умения за работа в екип.

На 5 август представителите на Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” и Българския червен кръст ще гостуват на селата Скобелево (5август ),   Слатина (16 август),   Умаревци (18 август), Малиново (25 август), Славяни (26 август).

Организатор на кампанията „Забавно лято” е Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”, финансирането е   по Програмата за младежки дейности на Община Ловеч. В игрите верни  помощници на доброволците на библиотеката са приятелите от Българския червен кръст.Партньор е и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Ловеч.