????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

На тържествена церемония днес Ловчанският митрополит Гавриил получи почетните знаци на Ловеч. Връчи му ги кметът Минчо Казанджиев.
Решение за удостояване на владиката със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ взе общинският съвет на заседание на 26 март. Тогава съветниците гласуваха официалното публично обявяване, вписването в книгата на почетните граждани на Ловеч и връчване на удостоверението да стане на тържествена церемония по случай 11 май – Деня на Ловеч.
Предложението за новия почетен гражданин на Ловеч внесоха 20 общински съветници. Митрополитът се удостоява със званието  за приноса му към духовното и културното развитие на Ловеч и региона и във връзка с неговата 65-годишнина. Днес той получи от кмета почетната значка, статуетката „Ловешка крепост“ и символичния ключ на града.
Негово Високопреосвещенство е роден през 1950 г. в София. Завършил е основното си образование в тогавашна Чехословакия, средното в София. Дипломирал се е като пътен инженер във Висшия институт по строително инженерство. През 1984 г. е завършил и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Ловчански митрополит е от януари 2001 г.
Днес той стана 44-ият почетен гражданин на Ловеч. „За мен е чест да връча почетните отличия на община Ловеч на един човек, без чийто полет на мисълта и дълбочина на ума днес нямаше да бъдем на метри от новия катедрален храм – каза кметът Казанджиев. – Делата му следват всичките негови усърдия, неговия дух, неговото желание за духовно просвещение. Човекът, който всеки ден измолва от Господа благодат за града ни.“
Получайки от кмета символичния ключ на града, дядо владика каза: „Дано с този ключ се отвори и царството Божие“. Сетне той благодари за отличието и заяви: „Радвам се, че малкото, което съм направил, ви е направило такова впечатление. Какво ли щяхте да направите, ако бях свършил всичко, както трябва!“ Негово Високопреосвещество обяви, че наградата му е и за многото свещеници, монаси и миряни, с които работи заедно в Ловчанската епархия.