Ловчанският митрополит Гавриил освети на Стефановден, 27 декември, новия параклис в село Тепава, община Ловеч. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова пък подари на новия храм икона на Свети Стефан. Още от времето на Апостол Павел  Св. Стефан е известен като пръв мъченик, защото се е пожертвал за християнската вяра.

На тържеството кметът Корнелия Маринова каза:

„Винаги съм твърдяла, че Ловеч и общината са целунати от Бога място. Такова място е и село Тепава. Онова, което липсваше на селото, е един параклис за единение. Място за подкрепа, където ние, вярващите, да се помолим и да почерпим сили. Храмът е в полза на стари и млади и работи за единението да сме заедно във вярата. И като че ли няма по-подходящ момент от дните след Рождество Христово да бъде осветен храмът.“

Благодаря на дарителите и най-вече на Община Ловеч, с чиято подкрепа този храм стана факт, каза кметският наместник Стефан Нейков. Той спомена кой е помогнал за площадката, като Община Ловеч е осигурила 14 хиляди лева. Помогнали са още от сдружение „Деветашко плато” с  председател Ива Таралежкова, фирмите „Бонмикс“ (3000 лева), „Феникс Инверс“ (2000 лева) , фирма „Наша земя“ (1000 лева), още  фирми и граждани. Храмът  е доставен в готов вид от Солун, Гърция, в края на октомври т. г.

На практика това е първият храм в селото, подчерта митрополит Гавриил. „Хората досега не са имали църква, а най-важното нещо е човек да се моли на Бог, защото молитвата привлича Божията помощ, Божието благословение, които облагородяват човека. Молитвата учи човека на любов, добро, търпение, милосърдие, затова е много хубаво и полезно, че жителите в Тепава ще имат храм”, каза Гавриил.

На събитието присъстваха още народният представител Милко Недялков, главният архитект на Община Ловеч арх. Минчо Петков, кметове и кметски наместници от общината, жители и гости на селото. Веднага след освещаването всички жители влязоха в параклиса за да запалят свещица и да се помолят.

Транспортът и монтажът  на храма струваха около 5200 лева. Монтажът стана със специален 50-тонен кран, поръчан от Плевен. Самата изработка струва 13 800 лева. За параклиса беше изградена специална площадка в центъра на селото.

Инициативата за изграждане на параклис е на кметският наместник Стефан Нейков и е от  22 октомври 2017 г. 

8 коментара

  1. Конституцията е върховният закон на една държава и никакви други закони не могат да му противоречат. Текстът на нейния член 13 е императивен и гласи:
    (1) Вероизповеданията са свободни.
    (2) Религиозните институции са отделени от държавата.
    (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
    (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.*** Два факта, свързани със събитието в с. Тепава, са в противоречие с този закон, а именно:1. Кое е наложило параклисът да носи името на св. Стефан, а не друго име като например “Рождество Христово”, “Света Троица”, “Пресвета Богородица”? Съвпадението на имената на кметския наместник, политическо лице, и на параклиса наистина е повече от очевадно и едва ли е случайно. 2. Присъствието на политици на това ЦЪРКОВНО, а не светско събитие не е ли в абсолютно нарушение на алинеи 2 и 4 от цитирания по-горе 13-ти член на Конституцията?! Тази показна и отблъскваща симбиоза между управляващата власт и Църквата по категоричен начин дистанцира обикновените хора от църковните щения и дела. Негово Преосвещенство Гавриил едва ли ще успее в усилията да създаде общообразователно църковно училище /под шапката обаче на Министерството на образованието?! /, вкарвайки търговците и прикритите безбожници в Храма! Това е мое лично мнение и не ангажирам никого с него, но съм убедена, че много хора мислят същото, което споделих тук. 🙂

    1. “Инициативата за изграждане на параклис е на кметският наместник Стефан Нейков и е от 22 октомври 2017 г.”(цитат)*** Изграждането на параклис не може и не трябва да е еднолична инициатива на назначено политическо лице каквото е кметският наместник Стефан. Категорично!! 🙁

    2. Павлина, онова, което не е записано в Конституцията, е, че бръщолевенето на религиозни простотии не прави автоматично лошите хора добри.

    3. Ама от време оно лошите смятат, че с плащането на индулгенции и Господ, и простоватият народ ще им прости и забрави Злошотиите им 🙂

    4. бяха гласувани и дадени 10000лв.от бюджета на общината за параклиса

    5. /димитър димитров бяха гласувани и дадени 10000лв.от бюджета на общината за параклиса/… Димитре, сигурен ли си, че са 10000 лева, защото в официалната информация на Общината сумата е 14000лв.. Това твърди на самото освещаване Свети Стефан Нейков Тепавски. Кой лъже- общинският съветник, кметският наместник или преЗцеЦъра на общината?!

    6. може и 14 да са били, ще си проверя, но по-важно е, че можеше да се използват за далеч по-важни неща

    7. димитър димитров , меко казано съм изненадана от факта, че млад човек като тебе не е сигурен в нещо, в което е участвал и което засяга всички ловешки данъкоплатци. Разликата от 4000лв. хич не е малка и е цели 40% от гласуваната сума. Дано и други съветници съберат кураж /и желание най-вече/ и те подкрепят тук с факти по темата.Аз като кореняк ловчалия, жител на града и съвестен данъкоплатец държа да зная истината!!

Comments are closed.