Цветя бяха положени на 27 декември на  историческата местност Пази мост край Ловеч, място, свързано с последния път на Васил Левски към безсмъртието. Преди това бе изслушана беседа по повод историческата случка, станала преди 146 години. За това съобщават от пресцентъра на Общината.

За да не се забравят тези паметни събития и за да се помни подвига на Апостола, тук дойдоха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателят на ОбС  Петър Цолов, зам.- кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев. Цветя поднесоха кметът Корнелия Маринова и третокласничката Мария, дошла тук от ОУ „Хаджи Генчо“ в Тетевен.

„Опитваме се да създадем една традиция на този ден, да има граждански поклонения. Тези дни имат историческо значение и дори когато чествамe Рождество Христово, ние сме част от един свят, изтъкан от много драматизъм. Като съвременни хора трябва да сме в крак с тези събития. Левски е първият европейски мислещ българин и това не е високопарни думи, това са факти.“ Това каза кметът Корнелия Маринова.

За жалост, тази година гражданите и институциите в Ловеч не заявиха свое присъствие на събитието.

На паметното място на 26 декември 1872 година става съдбовната среща на Васил Левски и Никола Цвятков с две турски заптиета. Изследователите твърдят, че от тук започват поредицата  случайности, довели да залавянето на Васил Левски.

За случката има различни интерпретации. Привържениците на тезата за предателството не отдават значение на срещата при Пази мост. За тях потерята в Къкрина е знаела отрано кого ще залови.

За опонентите им обаче случката е ключова. Според тях заптиетата са се усъмнили в Левски и са провели разследване. Рано на следващата сутрин те залавят Левски в Къкринското ханче.

7 коментара

  1. Тъжно е в Ловеч. Ремонти, които потъпкват местния малък бизнес – явно не са дали на когото, колкото трябва и ги назидават. Тъжно е такава организация за такава идея – бих обобщила отбиване на номера..а за ремонта на центъра не искам и да се сещам.. Много мъчно е, за човека израснал тук, да гледа тази празнина и сивота.

  2. Това рехаво и анемично кметско мероприятие е меко казано странно и трагикомично, да не кажа тъпо. Полагат се цветя на място, където преди 146 години са се срещнали мирно и тихо 4-ма човека, без да се е случило нещо исторически значимо като залавянето на Левски НА ДРУГИЯ ДЕН. Ама нали трябва кметицата да трупа проформа актив, документиран с напоителни фотосесии! Пък и след Пази мост може да последва вкупом отбивка край Покрит мост да постоплят телесата и душата нашите 4-ма общински патриотари. Не ли, или да?! 🙁

  3. 5 човека на кръст… Срам, срам за онзи кмет, който не може да организира нищо повече от един посредствен напън за отдаване на почит…

  4. Да вземат да отремонтират моста, не само да се снимат на него.

Comments are closed.