prilep1510131Ловеч е сред 10-те града у нас, в които тази година ще се проведе нощ на прилепите. На пл. „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ от 17 ч. на 19 октомври сдружение „Деветашко плато“ и пещерен клуб „Хеликтит“ организират информационно-образователна кампания. Всички желаещи ще може да се запознаят обстойно с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Различни прояви ще бъдат проведени по повод  международната нощ на прилепите още в София, Стара Загора, Пловдив,  Поморие,  Бургас,  Шумен,  Кнежа,  Враца и Русе.

Кампанията тази година се осъществява с финансовата подкрепа на ПУДООС, със съдействието на Министерството на околната среда и водите и с доброволния принос на повече от 20 организации.

Инициативата стартира за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави. Миналата година се присъединиха САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис Украйна и Ливан. С това нощта на прилепите се превърна в международна проява, надхвърляща мащабите на Стария континент.

В България се отбелязва за 17-и път.