Община Ловеч отбеляза 143 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление с богата програма. Както е традицията в последно време, основното събитие на 22 август 2020 година беше гражданското поклонение с военен  ритуал пред Белия паметник на парка „Стратеш“. Точно там са се водили част от най-ожесточените битки.

Сред официалните участници бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът Венцислав Христов, депутатът Милко Недялков,  полк. Светослав Църовски – началник на военен гарнизон Ловеч, проф. Велин Аргатски, член на ръководството на фондация „Васил Левски“. Присъстваха още общински съветници, представители на армията, духовенството и институции, граждани и гости на града. В ритуала участваха военнослужещи от гарнизона в Плевен, като строят бе приет от подполк. Пламен Маринов, зам.-началник щаб на  Единния център за начална подготовка в Плевен. В програма участва и Общински духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Водещ на церемонията бе актьорът Светлин Стойчев.

В слово си кметът Корнелия Маринова подчерта значението на историческата дата.  „Иска ми се днес не просто да поднесем цветя и да си спомним за загиналите за свободата ни. Иска ми се да си припомним онова, което никога не бива да забравяме – моментите на духовно величие и патриотична саможертва. Именно тези спомени са запазили нашата национална идентичност през вековете. Освобождението на Ловеч е символ, че дори след най-непрогледна нощ идва утрото и прониква лъча на несломимия български дух, който се възражда за нов живот. Но най-важна е вярата!“

Кметът на Ловеч отправи специално послание към младежта. „Млади ловчалии, миналото ни е много повече от фактите и датите в учебниците по история. То е изковано със смелостта и саможертвата на предците ви! Историята няма да ни прости, ако повтаряме нейните грешки.“

Гражданското поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност и минута мълчание.

Припомняме, че Освобождението на българския народ от османско иго е извършено по време на Източната криза от 1875-1878 г. В нейното развитие всяка от Великите сили преследва своите интереси в Югоизточна Европа, Източното Средиземноморие и Близкия Изток.  Великите сили предлагат на Османската империя мирно решение на възникналите проблеми и създаването на автономия на българите в рамките на две административни области. Предложенията са отказани. След изчерпването на всички възможности за мирно разрешаване на конфликта Русия обявява война на Османската империя. За първи път в историята на руско-турските войни като политическа цел на руско-турската война от 1877-1878 г. Русия провъзгласява освобождението на българския народ от османско иго и възстановяването на българската държавност.

По-рано през деня официалните лица и граждани  участваха в панихида за загиналите в битката за Ловеч, отслужена от свещениците отец Кънчо Кабадийски и отец Тихон. Цветя бяха поднесени на паметника в двора на храма „Св. Троица“, също на паметната плоча на героя Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“;  на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в „Стратеш“.