„Пред нас виждаме националните знамена-светини, виждаме униформите на нашите деди и прадеди, които са обличали за битки. Но ние няма да видим, но ще почувстваме, онова, което ни прави силни и смели. Това е са големите сърца на участниците в парада, сърца на истински българи, на хора, даващи от себе си в името на Родина“.

С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави участниците в парада на униформите, оръжията и бойните знамена, който се проведе на площада пред катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на 22 август. Парадът бе сред главните събития в програмата на Община Ловеч, с която се отбелязва 143 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. Парадът под името „Весели и в боя“ участваха униформени доброволци, които представят хайдути, четници, опълченци, войници от Първата и Втората световна война. Тържественият марш премина през Покрития мост до паметника на Тодор Кирков, където бяха поднесени венци и цветя.

Парадът се организира от Регионален клон „Васил Левски” при Национално дружество „Традиция”. Участваха над 80 членове на НД „Традиция” от близо 20 клуба в страната. Присъстващите граждани видяха много бойни знамена. Сред тях бе ушитото от Райна Княгиня знаме за панагюрските въстаници през април 1876 г., също и славното Самарско знаме. То е единственото в нашата история, наградено с орден „За храброст“.

Парадът предизвика множество ръкопляскания от публиката, която за първи в Ловеч вижда нагледно реплики на реликвите на нашата славна история. Сред официалните гости бяха още заместник-кметът Венцислав Христов, проф. Велин Аргатски, член на ръководството на фондация „Васил Левски“, и други.