DSC_0156В късния следобед в разстояние на 15 минути 40 литра на квадратен метър дъжд се изсипа в Ловеч. Обилният дъжд беше подкрепен с ураганен вятър, което затрудни движението по улиците на града, съобщават от Областна администрация. Паднали дървета, наводнени улици станаха причина кметът Минчо Казанджиев да свика общинския кризисен щаб, който в 19 ч. обяви извънредно положение в града, на който присъства областният упрасвител Милко Недялков.

Екипи на полицията, Областна дирекция пожарна безопасност и защита на населението, ВиК, общинска фирма „ЕКО” и заместник-кметовете на общината се включиха в обезопасителните дейности.

„Към момента всички улици са проходими, водата се изтича, падналите дървета са отстранени. Ловеч е проходим. Кризисният щаб продължава бедственото положение до пълната безопасност на населението.” Това заяви кметът Минчо Казанджиев, като подчерта, че всички екипи са в режим на готовност, за своевременна реакция.

Д-р Татяна Ганчева от Спешна помощ към МБАЛ „д-р Параскев Стоянов” Ловеч заяви, че към момента няма пострадали хора.

Следи се нивото на река Осъм. Губернаторът заяви, че няма положението в останалите седем общини в областта е спокойна и няма причина за притеснение в населението.

20 коментара

  1. На 20.06.2014 г тук съм написал ( http://lovechtoday.eu/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BB-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4/ )
    „Заверджиев пита: Има ли смисъл да се подават сигнали, след като няма реакция?
    На 06.06.2014 г. лично подадох сигнал до кмета, че дъждоприеманата шахта, която пресича ул. „Н.Петков“ след кръстовището с ул. „Патриарх Евтимий“ е задръстена и трябва да се почисти за да може да приема дъждовните води, каза за „Ловеч днес“ Данчо Заверджиев. Казанждиев си записа в работния тефтер и обеща да разпореди на органите, които извършват поддръжката. Днес две седмици по-късно никой не е почистил шахтата и тя все още си е задръстена!”

    Резултатът от непочистените дъждоприемни шахти в кв.Дикисана се видя вчера – наводнение на централна градска част на Ловеч. Защото ако дъждоприемните шахти във високите части на града функционираха, то по-голяма част от тези 40 л/кв.м нямаше да наводнят центъра. И тук няма никаква политика, политиканстване или „оплюване” на кмета, а отказ на изпълнителната власт да изпълнява задълженията си и да осигури нормален живот на хората дори и в „бедствени” ситуации, като вчерашната.
    Когато се обърне колата, пътища много, казва народа.

    Да ама Не!

    Още преди да се е обърнала колата не малко граждани години наред са предупреждавали и подавали сигнали за отстраняване на проблеми, но упоритото бездействие на изпълнителната власт „обръща колата” накрая и няма никакви други пътища освен да се търси отговорност и да се иска оставка на отговорните за това бездействие, като се започне от кмета на общината.

  2. Работа от години назад не се върши за ден, ни трябва да се започне бързо отдолу нагоре, ден след ден, дъжд след дъжд. Само с писане не става за съжаление, само констатираме факти.
    И на мен не ми е особено приятно да рина и чистя всеки ден, да отстранявам трънки и шипки завземащи пътя, но не искам и надрана кола или да се ръся редовно за бояджии. Каквото мога оправям, други къкат след мен и така ден, след ден. Каквото не мога – пиша и снимам

  3. Airis, кои шахти по напред да се отпушат? Та това е работа за месеци напред? Дори привидно изглеждащите отпушени шахти са задръстени с наноси и не поемат вода. Как преди 4 години след като се почистиха шахтите от наноси /от “Еко”, не от ВиК! / в “Ч.бряг” водата при силни дъждове не излизаше от квартала по улиците на града, а сега всичко отива в посока Лидл и Кръговото? Истината е, че Кмет Казанджиев не иска да накара ВиК да почистят наносите, а дружеството с общинско участие ВиК не иска да се занимава с тази мръсна работа. Добре си спомням преди много години кой чистеше тези шахти и че такива мургави работници не може да се видят сега да работят в ВиК. Но иначе в сметките за вода фигурира компонент “канализация”..

  4. Опитах се да призова да не се използва прордното бедствие/ слава богу без жертви за разлика от други места / за терен на псевдополитикани и пишман блогъри.С интерес чета чужди мнения,но признавам,отчаян съм.От писанията на редовните лъха интелектуален сталинизъм.Повтарят се едни и същи клишета,независимо от повода.И за сведение,не съм фен на сегашния кмет.Просто се дразня от поръчкови писачи.Чоплене и заяждане на дребно – на нивото на жожетата и протестърите от лятото.Едно време като удари град набеждаваха американския империализъм че имал климатични оръжия.Това е най отчайващото – сегашните ни демократи се оприличиха на едновремешните партиини секретари по начин на мислене

    1. Първо, бедствие няма и не е имало. Това, че някой управляващ при харченето на многото милиони не е предвидил път на водата, е признак на глупост. И вина на гражданите, пишещи тук, не може да бъде вменена.
      Второ, от години призовавам да бъдат огледани всички дървета по улиците на Ловеч. Логиката е желязна – не може да са опасни само онези, които са на булевард България. Щом там всички са за премахване, какво ли се случва с останалите. Да не говорим, че някой от опасните дървета в центъра бяха отстранени по моя инициатива или искане.
      Трето, призивите за почистване на шахтите, отправени тук, се оказаха своевременни и правилни. Това в никакъв случайно не оневинява управниците и не е повод да бъдат нападани съвестните и загрижени граждани на град Ловеч.
      Четвърто, никой по никакъв повод не е споменавал политическата ориентация на когото и да било, нито е правил политически призиви за определена партия преди, по време и след снощната буря, докато болното ти мозъче не не те подтикна да се изпльоскаш с тъпите си писания за София, Фандъкова, леви, десни, бесни и т.н.
      Аре, остани си със здраве, бегай се прегледай и спри да мислиш със задните си части.

    2. И защо реши, че тук се пише поръчково, анонимен писачо?? Редовните точно те са независими в мненията си изразени тук. За сведение “Малоумни дебили” е твой израз, от който не лъха грам уважение и изразява преднамереност без да вникнеш ни най-малко в същината на проблема, който не е никак дребен и по който “редовните” не сме оставали безучастни..

    3. И кое точно е “сталинизЪма”, уважаеми Анонимен и отчаян господине? Че трябва да се случи поредното бедствие или авария за да открием за пореден път, че сме неорганизирани и неподготвени? Че живеем в една неорганизирана държава с неработеща СИСТЕМА и институции?

      Бихте ли ми казали през последните 25 години поне един път да сме били подготвени, да са взети превантивни мерки и адекватно да сме реагирали на кое да е бедствие или авария? Само едно посочете!!! Нямам предвид дори коя да е зима, в началото на която винаги сме изненадани.

      Така и не стана ясно вие какво предлагате?

      п.п. “Едно време” никой не е набеждавал американците за климатично оръжие. То е от по-близките години и го имат и китайците и руснаците. “Едно време” ни казваха, че в социалистическия лагер не може да има радиация, докато на един Първи май ни валя радиоактивен дъжд. Тогава също призоваваха да си траем и да не се “заяждаме на дребно” със “социалистическата радиация”.

      п.п.2 Ако прегледате внимателно коментарите, с изненада ще откриете, че вие сте единственият, който се опита да политизира нещата, но странно защо обвинихте за същото другите участници в този сайт.

    4. Това не е бедствие за това си прав /само дето намеси София и не се прие добре/ а престъпна безотговорност и не може да се използват разклатените нерви на хората. Страшно беше, но не и нещо невиждано преди – 40л/м2 не могат да са бедствие при нормално действаща канализация и адвекватни превантивни мерки. Обаче имам снимки показващи как в 18,00часа /преди бурята, но час след предния дъжд/ пожарникар отпушва задръстени шахти на ранният дъжд докато гони нападащата го глутница псета, а пожарната вади закъсали коли от езеро Освобождение.
      Не е чистена канализацията от години, само се отпушва при проблем и нека да е ясно отсега – днес отново има жълт код, чакаме повторение. Ударете едно рамо на жените събиращи листа и клони, огледайте пред и около вас и почистете. Сигнализирайте 112 за запушени шахти.
      Може да се вайкаме или да свършим нещо преди да се обърне колата, щем не щем пак ще чистим моста, и ще ринем асфалт и чакъл, но…. сефте.

  5. Ами естествено е като има бедствие да се обяви бедствено положение,да използваш природно бедствие,за да си избиваш критикарските комплекси е синдром на вмирисаната ни десница,която не си пие хачетата редовно.И любимата ни Йорданка Фандъкова ли създаде предпоставките за градушката,която поломи хиляди коли в София ? Нали тоя град никога не е имал червен кмет,защо го валя дъжд безнаказно ? Нали там има правоверно управление,което никога не краде публични средства ? Малоумни дебили

    1. Че в града съществуват дебили, е ясно на всеки, който прочете поста ти. Тук коментираме ЛОВЕЧ, малоумно червено нищожество, а не София или Каспичан. И кметът на този град се казва МИНЧО КАЗАНДЖИЕВ, този човек е отговорен през последните 11 години за случващото се в града.
      Когато празната ти кратуна проумее този факт, ако изобщо това е възможно, може би нещо ще се промени към по-доброто и тук.

    2. дебелака, твоето мнение не е меродавно. Всеки има право на становище

    3. Може да не е меродавно, но в случая е напълно прав.

    4. Отдавна е казано – “Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”.

      Дали ще е “левицата” или “десницата”, обикновено при бедствия и аварии винаги се хващат за … “средния” и се правят на изненадани докато стихията или кое да е бедствие бушува и нанася поражения. После се свиква кризисен щаб и се умува. Умува се и се броят трупове, пострадали и щети. Всичко се осчетоводява и копие отива за статистиката. До следващите катаклизми. Междувременно медиите обилно ни заливат с “мирновременния героизъм” на управляващите и пострадалите. Носни кърпички не стигат.

      Някои споменават за превантивни дейности. Да, така се прави по белия свят. Там предварително се симулират възможните бедствия и аварии, изготвят се планове за адекватно реагиране на гражданската защита, както и пакети с превантивни дейности, които се извършват ПРЕДИ, а не СЛЕД бедствията и авариите. С природата е трудно и често невъзможно да се бориш, но поне Господ ти е дал мозък в главата за да намалиш и ограничиш възможните поражения от природните стихии.

      Но, каквато ни е политико-управленската СИСТЕМА, такова ни е и всичко останало. За 25 години би следвало и последния кретен в тази държава да е наясно, че нищо не върви в тази държава и че единствената причина е този бандитски политико-административен модел, събран в една думичка – СИСТЕМА. Системата която НЕ РАБОТИ, но пък на никой не му пука.

    5. За какви критики говори “анонимен” дебиле??? Тук с години, с години се пише за това, малоумни кметски защитнико! Само преди месец имаше статия за шахтите на “Борис Баев” Дали са отпушени сега?? Пред ловно-рибарския магазин шахтата е пълна с пясък, който някоя институция насипа по улицата за да попие нафтата на блъснат автомобил. Дали си прибра тази институция после пясъка? Остави го да се събере по естествен път в шахтите! Улицата срещу Областна управа със смешните шахти за баня точно до аптеката да не аз да съм ги сложил? Къде е Кмет Казанджиев да се разходи днес по ” Борис Баев”, по “Софийска” и стръмната улицата към Декисана? Заедно с журналисти и областен управител, за да ни уверят как шахтите са отпушени и как ПАК дъжда/или снега/, като единствени виновници за създалата се ситуация изненадаха Община Ловеч!

  6. Река Осъм празна, улиците пълни с вода… Защо така се получава, въпреки инвестициите от десетки милиони в инфраструктура?
    Да обявиш бедствено положение СЛЕД като предпоставките за него си ги създал сам със своето бездействие и глупост, е наглост.

  7. Всеки път дъвчем едно и също. Току що Областния управител отново излъга, че една от евентуалните причини не била запушените шахти. Г-н Недялков, не е достатъчно да се махнат клоните и тревите над шахтите. НЯКОЙ трябва и да изгребе пясъка и наносите в тях! Къде това е факт по ул “Софийска” и други улици? Всеки сам може да провери. Преди 2седмици на среща с Кмета в кв.”Ч.бряг”беше повдигнат същия въпрос. Кметът си записа и пак обеща, че “ВиК” ще изринат от наноси шахтите в квартала. Е и? Виждаме кметските обещания от снощи. Пак дъжда ни изненада. Заради невъзможността на администрацията да накара дружеството с общинско участие да свърши едно от основните си задължения и то с години страдаме всички ние. Въпросът е докога това ще е така!

    1. Кметът и неговото обкръжение не са в състояние да решават и най-елементарните проблеми свързани с текущи ремонти и поддържане, регулиране на движението и пр.. Играят ролята на велики началници и поради липса на опозиция успяват да си осигуряват конфорт и безметежно съществуване чрез постоянно увеличаване на такси и данъци.

Comments are closed.