litex2910141PFC Litex

Литекс победи Пирин (Гоце Делчев) само с 3-1 в първия мач от 1/8 финалите за Купата на България. В Ловеч оранжевите почти през цялото време играха в половината на гостите, но успяха да решат нещата в своя полза едва в последните минути. Божиков откри резултата, след което гостите изравниха чрез Кирев. Накрая Асприля и Ваюши от дузпа затвърдиха победата на ловчанлии, която можеше да бъде още по-изразителна, ако не бяха половин дузината пропуски на играчите в оранжево.

Наставникът Красимир Балъков направи няколко промени в основния си състав, давайки възможност за изява на играчи, които досега получаваха по-малко шанс . На вратата застана Александър Конов, в ариергарда се появиха Илия Миланов и Иван Горанов, а с плеймейкърските функции се нагърби опитният Петър Златинов. Със свежи сили пък атаката подсилиха младоците Милчо Ангелов и Кирил Десподов.

Двубоят започна с очакван натиск на домакините. В 8-та минута Страхил Попов стреля от пряксвободен удар, но топката мина опасно покрай лявата греда. Малко след това Иван Горанов направи хубав пробив по левия фланг и нахлу в наказателното поле, но бе спрян, а съдията Мартин Стоименов не уважи претенциите за дузпа на оранжевите играчи.

В 17-та минута Десподов се отскубна отдясно и се разписа, но страничният съдия маркира засада. В 27-та минута Кирил Десподов отново проби в своята зона и опита с прехвърлящ удар да се разпише, но топката мина над напречната греда.

В 35-та минута логичното се случи и Литекс поведе в резултата. След центриране от фаул на Ваюши, бранителят Божиков се извиси в наказателното поле и с глава вкара за 1-0.

Веднага след почивката ловчанлии бяха близо до отбелязване на нов гол.Никола Колев открадна топката и напредна сам срещу вратаря, но нацели десния страничен стълб.В 57-та минута при една от редките си атаки гостите успяха да изравнят.Лапантов проби отдясно и пусна прострелно към Кирев, който отблизо засече топката за 1-1.

Наставникът Балъков засили нападателната мощ с колумбийците Джордан и Асприля.В 67-та минута след пас на Асприля, Божиков отправи страхотно воле, профучало покрай вратата. Две минути след това Страхил Попов центрира, но Джордан с глава стреля в аут.После и Никола Колев опита обстрел от разстояние, но Янев не допусна изненада.В 71-та минута след самостоятелен рейд Асприля стигна до непосредственна близост до вратата, но се засуети и не успя да отправи удар.

Последните десетина минути Литекс натика противника си в наказателното поле и реши нещата в своя полза. В 82-та след разбъркване Данило Асприля се оказа най-съобразителен и от близо покачи. 3 минути след това ловчанлии получиха право да изпълнят дузпа, а от бялата точка Армандо Ваюши не сбърка и хладнокръвно вкара за 3-1.

 

Литекс – Пирин ГД 3-1

1-0 Васил Божиков(35)
1-1 Кирев(57)
2-1 Данило Асприля (82)
3-1 Армандо Ваюши (85 – дузпа)

1/8 финал за Купата на България, Градски стадион,200 зрители,Гл.съдия:М.Стоименов

Литекс: Ал.Конов, Стр.Попов, Божиков, Ил.Миланов, Ив.Горанов, Бумал, Н.Колев(69-Малинов), Златинов(59-Асприля), Ваюши, Ангелов(46-Джордан), Десподов

Пирин ГД: Янев, Ибраим, Боянчев, Самокишев, Спахиев, Лапантов, Кальонски(79-Aлим), Моллов(76-Газиев), Ловков(53-Мехремски), Кирев, Пасков

1 коментар

  1. Голям срам, третодивизионен отбор затрудни напълно Литекс, а можем да си представим и какво ще бъде посрещането в разораната нива в Гоце Делчев.
    Какво ли ни чака още с Балъков, да се молим поне да избегнем резила на втората шестица!

Comments are closed.