izlojbabibl2910141Албена Йончева

Изложбата „Титани на българския дух”, посветена на делото на будителите е подредена в ловешката библиотека. Библиотекарите в детския отдел на регионалната библиотека им разказаха за богатата история на самия празник: патрона на празника, от кога и защо се отбелязва на първи ноември, кой е първият български будител, кои са негови последователи, на кого дължим възстановяването на празника. В експозицията бяха включени св. Йоан Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Христо и Евлоги Георгиеви и Лука Касъров.

Всички посетители имаха възможност да се докоснат до тритомното издание на Лука Касъров – първата българска енциклопедия „Енциклопедически речник“, която той съставя в продължение на 30 години. Малките възпитаници на  ОУ „Св.св. Кирил и Методий” с голям интерес и ентусиазъм се включиха в литературните игри. Така те трябваше да подредят сричките от стихотворението „Аз съм българче” и отговорят на предварително подготвени въпроси, посветени на 1 ноември.

Тази инициатива се провежда за трета година в Детски отдел на Ловешката библиотека и привлича все повече почитатели, както сред учители и възпитатели, така и сред подрастващите.