leshnica411131На 2 ноември в Лешница бе отбелязан празникът на селото, на който се събраха млади и стари лешничани, техни гости, роднини и приятели, да се повеселят заедно на селския мегдан.

Началото на събитието бе дадено с литургия, отслужена от отец Станимир в храма „Св. Иван Рилски”, и с освещаване на курбана за здраве.

Специално за празника бе организиран арт базар, в който участваха местни художници и грънчари. Дамян Неделчев Дамянов представи пейзажи маслени бои, Мария Тотолакова – акварел, Пламен Ютеров – типичната за района керамика. Представени бяха и книги на д-р Васил Василев, Цветанка Дочева, Минко Раевски, проф. Стойко Факиров.

„Присъствието на толкова много хора на празника показва не само волята да се съхрани българската традиция, но е и свидетелство, че не е забравен както пътят към Лешница, така и пътят, който поколения наред е извървян от лешничани и техните потомци, носейки онази частица от Лешница, която ги кара да се гордеят със своя корен, независимо в кой край на България или света се намират.“ С тези думи се обърна към местни и гости кметският наместник Гинка Атанасова. Тя благодари на всички, помагали през годината да се случват събитията, свързани с развитието на селото. Атанасова се похвали с наскоро излязлата от печат брошура с песни и стихове от рецитал, реализиран от група младежи на 31 август т. г. под мотото „Открит урок по родолюбие”. В брошурата е представена историята на Лешница, а на рецитала за пръв път с музикален аранжимент е изпълнена песента „Лешница свидна” по музика и текст на лешнишката снаха Цветанка Дочева. Брошурата е издадена със съдействието на проф. Станислав Василев, Галина Димитрова, Елеонора Стойнева и Дора Василева.

Кметският наместник благодари специално на професорите Веселина Михайлова, Станислав Василев и Стойко Факиров, оказвали морална и материална подкрепа за провеждането на културните прояви  в селото. Благодарност отправи и към хората, участвали в организацията на празника в събота, и към спомоществователите и обществения съвет.

Сред официалните гости на празника бяха общинските съветници Валентина Янкова и Доротея Цанкова и кметските наместници на с. Гостиня и с. Абланица Валентина Цвяткова и Младен Цонев. Всички те получиха символични подаръци от домакинята Атанасова за добре дошли. Те пък пожелаха от свое име здраве и благоденствие на всички и голямо сърце за следващи подобни мащабни инициативи.

Веселието продължи до късно вечерта. С изпълнения зарадва самодейният състав към местното читалище.