Легендарният български актьор Ицхак Финци (86 г.) ще е гост на провеждащия се в Ловеч кинофестивал „Фирмирай 2“ (9 -11 юли). От 17.30 часа в Регионалната билиотека „Проф. Беньо Цонев“ той ще чете откъси от книгата Budapest Noir на Вилмош Кондор.

Екранизация по същата книга пък ще може да се гледа същата вечер от 21.00 часа на площада пред Ловчанско читалище, където ще бъде монтиран голям киноекран и ще бъдат поставени столове.

Филмът Budapest Noir (2017) разказва за мистериозно убийството в Будапеща през 1936 г., точно както Унгария се готви да се примири с Хитлер. Младо красиво момиче е намерено мъртво и никой не иска да разследва – с изключение на Гордън, който е репортер и има чувството, че нещата не са такива, каквито изглеждат.

Ицхак Финци завърша актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1955 г. и веднага става любимец на киното и театъра. Известен е от популярните филми „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Закъсняло пълнолуние“, включително от снимания в Старо Стефаново „Моторът“ (2017).

През 2006 г. заедно с режисьора Лиза Боева, негова съпруга, създава творческото обединение „Филизи 33“. Заедно създават художествено-документални филми като „13 кратки опуса за голям екран“, „Лятото на Мона Лиза“ и „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“ (2018).

Другите филми в тридневния фестивал в Ловеч са „Бекасин“ (Франция, комедия), „Да обичаш Винсент“ (Великобритания, Полша, анимация за възрастни), „Решение на ликвидиране“ (Русия, военен екшън). Фестивалът предлага още филм и ателие за деца. Виж подробности в прикачената програма.