Павлин Иванов

На днешният светъл християнски празник Цветница в Ловеч се провежда един красив, пъстър и атрактивен ритуал, наричан „По вода“. В него млади момичета хвърлят във водите на река Осъм направените по-рано венчета от едната страна на моста и което венче излезе първо от другата, неговата стопанка става Кумичка на празника.

Тази година ученичката от ловешката езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” стана Кумичка на ловешката Цветница 2019. По стара традиция, от стомната украсена с пролетни цветя, напет момък напи от водата на Кумичката. Младото момиче е танцьорка към НЧ „Бяла Анаста“ и любовта й към народните танци е от десет години.

Днес за Ловеч е специален ден! Цветница – дългоочаквана, пъстроцветна, желана и обичана. Такъв е нашият празник, а точно заради него, море от хора още от сутрешните часове залива улиците и площадите на града ни.

Тази година Цветница започна с шествие от катедралният храм „Св. Св. Кирил и Методий“ водено от градската духова музика, кмета на града, ловчанския владика, народни представили и други официални гости и завърши на пешеходния мост, където се проведе ритуала „По вода“.

След неговият край и кръшните български хора, шествието се отправи към двора на бившата Казарма в Ловеч, където протичат всички събития от тазгодишната Цветница.

Честит празник на всички именници, носещи красиви български имена!

7 коментара

  1. Този мост когато го Правиха го натовариха с много Камиони за Тежест за проба Така че издържа Много товар!!!!

    1. Преди колко години са ги правили тези хидродинамични изпитания и дали е имало след тях някакви контролни измерения за изменения по конструкцията на моста?! Има ли въобще специалист в Общината, който е компетентен по мостовите съоръжения, за да обясни дали има основание за притеснения у ловчалии? Вибрациите на “Моста за никъде” по мое скромно мнение съвсем не са безобидни. Това, че Манхатънският мост си вибрира от самото му построяване до днес вече 100-тина години, въобще не е успокоително, защото исторически погледнато ние се движим 100 лета след американците… 🙂

    2. Mitko Ivanov , ами от каквото и ти си се износил 🙂 Плюс 24-часовото му нонстоп обилно къпане с течаща вода…

  2. А, колко от вас усетиха, че моста вибрира! Съвета ми към организаторите на ритуала е: Не правете това върху моста!

    1. Анатоли-Светла Атанасов Всяка година е така, вибрира…

Comments are closed.