Извършени са строително-ремонтни дейности на компрометираните участъци от общинската пътна мрежа и съоръжения в населените места от община Ловеч, засегнати от преминаващата тежка механизация при строежа на автомагистрала „Хемус“. Това е констатацията от проверката на междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител. Съоръженията и пътните участъци са приведени в експлоатационно състояние, позволяващо преминаване на тежкотоварна техника и леки автомобили при повишено внимание до приключване строежа на автомагистралата в участък 3. За пълното им възстановяване след това комисията препоръчва на община Ловеч да планира средства за проектиране за тези участъци и съоръжения и за последващ цялостен ремонт и рехабилитация.

В проверката, проведена в средата на април в селата Баховица, Лисец, Славяни, Слатина, Владиня и Дренов, през землищата на които се изгражда автомагистралата, участваха представители на „Автомагистрали“ ЕАД и Агенция „Пътна инфраструктура“, на община Ловеч и областната администрация и директорът на Областното пътно управление. Това е повторен оглед на състоянието на улици и мостови съоръжения в тези села, първият беше миналата година, когато бе взето решение компрометираните да бъдат ремонтирани, за да се ползват и от строителя на автомагистралата, и от жителите на селата. Възстановителни работи бяха извършени от строителните фирми за тяхна сметка през ноември. На среща миналия месец при областния управител Виктор Стойчев от „Автомагистрали“ увериха, че графикът за ремонтите е изпълнен точно. Проверката сега показа, че поддръжката продължава, възстановяват се разрушена пътна настилка и пропаднали участъци.

По време на огледа стана ясно, че някои участъци няма да бъдат ползвани на този етап за транспорт на строителни материали до обектите на автомагистралата – в с. Лисец и с. Славяни. За други – като мостовото съоръжение в с. Дренов, което се нуждае от спешен авариен ремонт, ще се иска от АПИ и МРРБ финансиране, тъй като републиканският път, на който попада то, ще се ползва при изграждането на следващ участък от автомагистрала „Хемус“.