kokoshka1702151В община Ловеч няма регистриран случай на болестта

Със заповед от днес кметът Минчо Казанджиев разпореди мерки за предотвратяване на болестта птичи грип, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч. Издаването на заповедта му бе възложено от общинската епизоотична комисия, обсъдила на заседание констатираното вече огнище на болестта H5N1 в животновъден обект за отглеждане на птици само за лични нужди в бургаското село Константиново и запознала се със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните по този повод.

Кметът нарежда собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди, да не допускат излизане на птиците извън дворовете, да няма контакт между домашните и дивите птици, фуражите да се съхраняват в закрити помещения, да се създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски и птици от кокошевия вид, да се спазва хигиена и миене на ръцете със сапун след досег с птици. При отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при подозрително голям брой мъртви стопаните да уведомяват незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар и кмета на населеното място. Посочени са телефонните номера на ветеринарни лекари от Агенцията по храните в Ловеч – 0879066555, 08882569759, 0889887328.

Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на община Ловеч.

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на зам.-кмета Ертан Хасан, който е и председател на общинската епизоотична комисия. С нея са запознати изпълнителният директор на „Общински пазари – Ловеч“ ЕАД, Районното управление „Полиция“ и кметовете и кметските наместници на населените места – за сведение и изпълнение.

В община Ловеч няма регистриран случай на птичи грип.