margarita_popova805121Вицепрезидентът на републиката Маргарита Попова идва в Ловеч на 19 февруари. Тя ще се включи във възпоменателното отбелязване на 142 години от гибелта на Апостола. Попова ще присъства на панихидата, която ще бъде отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в храма „Успение Богодорично“ във Вароша (11.30 ч.), и след това ще се включи в церемонията по поднасянето на венци и цветя на паметника на Левски (12 ч.). Вицепрезидентът участва в ритуала в Ловеч и преди две години.

     Културните събития, посветени на Апостола, започват още днес с поетичен рецитал в Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ (16 ч.). Утре е срещата с потомката на Левски – Христина Богданова – в Клуба на дейците на културата от 17.30 ч.

     Денят 19 февруари ще започне с традиционния поход „По стъпките на Апостола“, организиран от Туристическо дружество „Стратеш“. Сборният пункт за похода е пред музей „Васил Левски“, начален час на тръгване – 6.45 ч. В 10. ч. в салона на Драматичен театър – Ловеч, ще се проведе възпоменателно тържество на ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, „Мечтаем за бъдещето, Апостоле“. В 10.30 ч. ще се преклоним пред Апостола в Къкринското ханче. Ще бъдат поднесени венци и цветя, а ученици от ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, ще изнесат литературно-музикална програма под наслов „Пред Апостола поклон“.

     Вечерта на 19 февруари в 18 ч. в Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ ще бъде прожектиран телевизионният театър „Тайната вечеря на дякона Левски“.

     Паметният ден ще завърши с възпоменателно факелно шествие „142 години безсмъртие“, организирано от патриотичната неправителствена организация „Ловчанци“. Ще вземат участие и представители на национално дружество „Традиция“ – регионалните клубове в Ловеч и Троян-Априлци. Сборният пункт е пред Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в 19 ч. Шествието ще завърши при паметника на Васил Левски, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще се проведе кратка културна програма.

     На 21 февруари от 13 ч. в Спортна зала – Ловеч, ще се проведе традиционният национален футболен турнир за купа „Васил Левски“, награждаването на победителите ще се извърши на следващия ден, 22 февруари, от 12:30 ч. в Спортната зала.

     Организатори на възпоменателните чествания са Община Ловеч, Ловчанската митрополия, културните институти в града, ОУ „Васил Левски“ – Ловеч, и Туристическо дружество „Стратеш“.

4 коментара

  1. Ако трябва да я чакаме както миналия път за освещаването на Храма, по добре да не идва. Кои чакаха ли, Владиката, почитни гости и монаси от Украйна, гости от Германия, помагащи на града и т.н. Всички изправили се на слънце да дойде г-жа Попова, срамота. Немците се чуваха: “Кой е този важен гост дето го чакаме повече от час” Така добре ли е, Уважаеми?!

  2. Че за какво ми е този боклук в Ловеч?

Comments are closed.