Курбан за Кръстовден – 14 септември 2022 г., раздадоха в ловешкото село Българене. На този ден се отбелязва въздвижението на Светия кръст Господен, а църквата празнува Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Гост на събитието беше кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която бе посрещната от кметския наместник Тодорка Славчева и събралите се хора. Корнелия Маринова проведе разговор с хората за техните проблеми.  Сред тях са честото спиране на електричеството. Това пречи на местните предприемачите –  производството спира, а охранителните камери не работят. Не се опазват достатъчно горските територии, сече се и не се почиства. Проведени са разговори с горските власти, ако не последва  реакция, хората ще попадат сигнал и до общината.

Кметът Корнелия Маринова се заинтересува дали е осигурено отоплението на жителите за предстоящия зимен сезон. Хората имат дърва, няма нови заявления за доставки, съобщи кметският наместник.

Курбанът от печена риба бе приготвен в местния ресторант. Раздадоха на жителите 60 порции, платени от дарител, пожелал анонимност.

Село Българене се намира до главен път София – Варна, в древността оттук минавал римският Траянов път.  Селото носи името си още от средновековието и го запазва през  османското владичество. Местни жители са участвали в четите на Хаджи Димитър и Ботев, има и опълченци, включили се в боевете при Шипка, Стара и Нова Загора. Известният актьор Филип Трифонов (1947 – 2021) има тук селска къща.